ßßß Cookit - przepis na Chleb gryczano – lniany na zakwasie

Chleb gryczano – lniany na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Teraz tylko jeszcze prosta pasta z oliwek albo zwykła oliwa i jestem w smakowym raju, pełnym prostoty i całkiem zwyczajnym, a jednak wyjątkowym.
Składniki (na formę okrągłą o przekroju 17-20 cm)
250 g świeżo zmielonego siemienia lnianego złotego (np. w młynku do kawy albo blenderze)
250 g mąki gryczanej
8 – 10 łyżek zakwasu kukurydzianego, ryżowego lub mieszanego, przepis znajdziesz tutaj
1,5 łyżeczki soli
2 garście słonecznika
około 2 szklanki letniej wody
dowolne nasionka do posypania chlebka
Przygotowanie
Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. Do dużego kubka lub słoika odmierzyć zakwas i wymieszać go ze szklanką letniej wody, żeby dobrze się rozpuścił. Wlać do miski ze składnikami. Zacząć wyrabiać ciasto, podlewając resztą wody. Ciasto powinno być zwarte, ale nie twarde, bo wtedy chlebek nie urośnie. W razie potrzeby można dodać jeszcze trochę wody, zwracając uwagę, żeby zbytnio nie rozrzedzić ciasta. Cały proces trwa nie więcej niż 10 minut. Wyrobione ciasto bez grudek mąki w środku przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Zwilżonymi wodą dłońmi posmarować chleb z wierzchu i wyrównać jego strukturę. Posypać dowolnymi nasionami i nakryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 5 godzin albo na całą noc, to zależy od temperatury. Po tym czasie chleb powinien podrosnąć. Nie rośnie tak łatwo jak chleby z innych mąk, ale jego objętość nieco się zwiększy. Nagrzać piekarnik do 200˚C i wstawić chleb na drugą półkę od dołu. Piec 1 godzinę i 10 minut. Około 20 minut przed końcem pieczenia można nakryć chleb papierem do pieczenia, żeby zbytnio się nie przyrumienił. Po wyjęciu z piekarnika chleb od razu wyjąć z formy i zostawić do wystudzenia.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2014/11/chleb-gryczano-lniany-na-zakwasie.html