ßßß Cookit - przepis na Sernik z makiem i jabłkami

Sernik z makiem i jabłkami

nazwa

Wykonanie

Ser i mak tworzy doskonałe w smaku połączenie, do tego jabłka i mamy pyszne ciasto. Trochę musimy się pobawić ze składnikami, ale efekt murowany. Zapraszam
SKŁADNIKI:
Na ciasto:
30 dag mąki
15 dag margaryny
15 dag cukru pudru
2 żółtka
2 całe jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
ok. 1 kg sera
6 jajek
15 dag masła lub margaryny
25 dag cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa:
35-40 dag maku sparzonego i zmielonego
3 jajka
25 dag cukru pudru
bakalie
zapach migdałowy
Masa jabłkowa
1 kg jabłek
15 dag cukru
pół paczki cynamonu
Wierzch ciasta:
1/2 szklanki maku sypkiego
ok szklanki wiórek kokosowych
WYKONANIE
Zagnieść ciasto kruche z podanych składników. Wstawić do lodówki w celu schłodzenia.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce a następnie podgrzać w garnku z cukrem i cynamonem.
Blaszkę o wymiarach 25 cm/36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Rozwałkować schłodzone ciasto i ułożyć na blaszce.
Na ciasto wyłożyć rozprażone jabłka.
Jajka z cukrem utrzeć na puszystą masę, dodać mak i pozostałe składniki.
Mak wyłożyć na jabłka.
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać przemielony ser -mieszać.
Na koniec dodać proszek i ubitą pianę z białek. Wymieszać bardzo delikatnie.
Na mak wyłożyć ser. Wierzch ciasta posypać po skosie ( lub jak nam pasuje) sypkim makiem i wiórkami kokosowymi.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przeszło 60 minut. czas pieczenia uzależniony od piekarnika.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Źródło:http://wkuchennymoknieewy.blogspot.com/2015/09/sernik-z-makiem-i-jabkami.html