Wykonanie
Ser i
mak tworzy doskonałe w smaku połączenie, do tego
jabłka i mamy pyszne ciasto. Trochę musimy się pobawić ze składnikami, ale efekt murowany. Zapraszam
SKŁADNIKI:Na ciasto:30 dag
mąki15 dag
margaryny15 dag
cukru pudru2
żółtka2 całe
jajka1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa serowa:ok. 1 kg
sera6
jajek15 dag
masła lub
margaryny25 dag
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa makowa:35-40 dag
maku sparzonego i zmielonego3
jajka25 dag
cukru pudrubakaliezapach migdałowyMasa
jabłkowa1 kg
jabłek15 dag
cukrupół paczki
cynamonuWierzch ciasta:1/2 szklanki
maku sypkiegook szklanki wiórek
kokosowychWYKONANIEZagnieść ciasto kruche z podanych składników. Wstawić do lodówki w celu schłodzenia.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce a następnie podgrzać w garnku z
cukrem i
cynamonem.Blaszkę o wymiarach 25 cm/36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Rozwałkować schłodzone ciasto i ułożyć na blaszce.Na ciasto wyłożyć rozprażone
jabłka.
Jajka z
cukrem utrzeć na puszystą masę, dodać
mak i pozostałe składniki.
Mak wyłożyć na
jabłka.
Masło utrzeć z
cukrem i
żółtkami, dodać przemielony
ser -mieszać.Na koniec dodać proszek i ubitą pianę z
białek. Wymieszać bardzo delikatnie.Na
mak wyłożyć
ser. Wierzch ciasta posypać po skosie ( lub jak nam pasuje) sypkim
makiem i wiórkami kokosowymi.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przeszło 60 minut. czas pieczenia uzależniony od piekarnika.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.