ßßß

Składniki:pół szklanki daktylipół szklanki migdałów3 duże dojrzale bananykostka 200 g masła10 dag cukru trzcinowego nierafinowanego3 jajka od kur z wolnego wybiegu25 dag mąki pszennejłyżka karobu (mączka chleba świętojańskiego - zdrowszy zamiennik czekolady) / lub np. kakaołyżka proszku do pieczeniaskórka cytrynowa, szczypta soliPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Daktyle i migdały zblendować. Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, skórkę z cytryny i migdały z daktylami. Banany zmiksować w blenderze i dodać szybko do masy żeby nie zdążyły ściemnieć.Wymieszać dokładnie żeby nie było grudek. Keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Z masy odkładamy sobie parę łyżek do miseczki a resztę wylewamy do keksówki. Do odłożonej masy dodajemy łyżkę karobu i mieszamy dokładnie. Ciemną masę wylewamy na jasną, robimy esy floresy nożem. Pieczemy 50 min.