ßßß Cookit - przepis na Tradycja wzbogacona słodkością daktyli i żurawinową kwaskowatością:

Tradycja wzbogacona słodkością daktyli i żurawinową kwaskowatością:

nazwa

Wykonanie

maj 4th Sernik z daktylami i żurawiną
Składniki:
- 1100g tłustego twarogu (najlepiej własnej produkcji),
– 200g miękkiego masła (gdy dajemy twaróg własnego wyrobu, można dać 100g),
- 7 jaj,
- szczypta soli,
- 1 szklanka cukru (180 g) cukru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub opakowanie budyniu śrmietankowego,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki cukru z wanilią / cukier wanilinowy lub zapach śmietankowy,
- bakalie:
- garść posiekanych daktyli,
- garść suszonej żurawiny.
(w tradycyjnej „niedaktylowej” wersji: rodzynki i skórka pomarańczowa)
Żółtka, masło, cukier i cukier waniliowy lub zapach ucieramy na puszystą masę, dodajemy mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia a następnie stopniowo twaróg do osiągnięcia jednolitej masy. My używamy swojego twarogu kremowego i łączymy go z jajeczno-maślaną masą po prostu łyżką.
Teraz wsypujemy daktyle i żurawinę. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, która podkreśla smak suszonych owoców! Pianę delikatnie łączymy łyżką z serową masą i wykładamy do dużej tortownicy lub prostokątnej formy.
Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Pieczemy 60 minut na najniższym poziomie bez termoobiegu.
Smacznego!
Źródło:http://do-eat-yourself.pl/?p=624