Wykonanie
maj 4th Sernik z
daktylami i
żurawinąSkładniki:- 1100g tłustego
twarogu (najlepiej własnej produkcji),– 200g miękkiego
masła (gdy dajemy
twaróg własnego wyrobu, można dać 100g),- 7 jaj,- szczypta
soli,- 1 szklanka
cukru (180 g)
cukru,- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej lub opakowanie budyniu
śrmietankowego,- 2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia,- 2 łyżki
cukru z
wanilią /
cukier wanilinowy lub
zapach śmietankowy,-
bakalie:- garść posiekanych
daktyli,- garść
suszonej żurawiny.(w tradycyjnej „niedaktylowej” wersji:
rodzynki i
skórka pomarańczowa)
Żółtka,
masło,
cukier i
cukier waniliowy lub zapach ucieramy na puszystą masę, dodajemy
mąkę ziemniaczaną i
proszek do pieczenia a następnie stopniowo
twaróg do osiągnięcia jednolitej masy. My używamy swojego
twarogu kremowego i łączymy go z jajeczno-
maślaną masą po prostu łyżką.Teraz wsypujemy
daktyle i
żurawinę.
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty
soli, która podkreśla smak
suszonych owoców! Pianę delikatnie łączymy łyżką z
serową masą i wykładamy do dużej tortownicy lub prostokątnej formy.Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Pieczemy 60 minut na najniższym poziomie bez termoobiegu.Smacznego!