Wykonanie
paź 15th
Słoneczny likier kawowySłoneczny, delikatny i aromatyczny
likier kawowy w sam raz na jesienny wieczór. Podstawą jest dobrze przyrządzone
espresso ze świeżo zmielonej dobrej
kawy – może być zarówno wysokogatunkowa arabica jak i porządna mieszanka do
espresso.
Brandy z Bułgarii przydaje likierowi
bursztynowego smaku…

A oto wszystkie potrzebne składniki:- 65 ml ostudzonego
espresso (czyli podwójne),- 350 ml
śmietany 30%,- 500 ml
brandy „Słoneczny brzeg” (Slantschew Brjag, Bułgaria) ,- 1 puszka kajmaku,- 2 płaskie łyżki
cukru pudru (najlepiej trzcinowego).Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy ok.1 minuty blenderem do uzyskania jednolitego
likieru. Teraz przelewamy do czystych, bezzapachowych butelek lub innych szklanych, szczelnie zamykanych naczyń.
Likier jest prawie od razu gotowy do spożycia. Należy przechowywać go w lodówce.Życzymy smacznego wieczoru!