ßßß Cookit - przepis na Słoneczny likier kawowy | do-eat-yourself.pl

Słoneczny likier kawowy | do-eat-yourself.pl

nazwa

Wykonanie

paź 15th Słoneczny likier kawowy
Słoneczny, delikatny i aromatyczny likier kawowy w sam raz na jesienny wieczór. Podstawą jest dobrze przyrządzone espresso ze świeżo zmielonej dobrej kawy – może być zarówno wysokogatunkowa arabica jak i porządna mieszanka do espresso. Brandy z Bułgarii przydaje likierowi bursztynowego smaku…
A oto wszystkie potrzebne składniki:
- 65 ml ostudzonego espresso (czyli podwójne),
- 350 ml śmietany 30%,
- 500 ml brandy „Słoneczny brzeg” (Slantschew Brjag, Bułgaria) ,
- 1 puszka kajmaku,
- 2 płaskie łyżki cukru pudru (najlepiej trzcinowego).
Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy ok.1 minuty blenderem do uzyskania jednolitego likieru. Teraz przelewamy do czystych, bezzapachowych butelek lub innych szklanych, szczelnie zamykanych naczyń. Likier jest prawie od razu gotowy do spożycia. Należy przechowywać go w lodówce.
Życzymy smacznego wieczoru!
Źródło:http://do-eat-yourself.pl/?p=1102