Wykonanie
Kocham kluski śląskie. Najlepsze są dla mnie te, które robi mój Dziadek. Są wspaniałym dodatkiem do potraw
mięsnych, zwłaszcza tych z sosem. Przepyszne są też po prostu z
cebulką i ze skwarkami. Mi zdarza się je jeść nawet z
masełkiem i delikatnie posypane
cukrem :) Ale do rzeczy.SKŁADNIKI:1 kg
ziemniakówok 30dkg
mąki ziemniaczanejjajkosólGotujemy
ziemniaki w osolonej wodzie, bądź wykorzystujemy te , które pozostały nam np. z dnia wczorajszego z obiadu. Rozgniatamy je i rozcieramy na gładką masę, lub przeciskamy przez praskę. Uklepujemy i dodajemy do nich
mąki. Nie dodajemy jej od razu całej tylko stopniowo, tak by
mieć kontrolę nad konsystencją ciasta na kluski. Łączymy masę z
jajkiem, jeżeli po dodaniu masa będzie za rzadka - tzn. ciasto będzie przylegało do rąk to dodajemy jej jeszcze odrobinę. Ilość
mąki w tym przepisie jest orientacyjna. Wszystko zależy tak naprawdę od rodzaju
ziemniaków, od konsystencji jaką uzyskamy. W efekcie końcowym powinniśmy uzyskać takie ciasto by móc zrolować ciasto w wałeczek. Ucinamy kawałki co kilka centymetrów. Z każdego elementu formujemy w dłoniach kuleczkę, którą lekko spłaszczamy a w środku robimy palcem mały dołeczek. Uzyskane kluski wrzucamy partiami na osolony wrzątek. Gdy wypłyną po ok 3 minutach wyjmujemy je łyżką cedzakową i gotowe :)A teraz uwaga!Dla tych, którzy nie wiedzą... Kluski śląskie wpisane są na listę produktów tradycyjnych województwa opolskiego oraz osobno śląskiego. Są popularną potrawą na Dolnym i Górnym Śląsku. W tych regionach możemy się też spotkać z nimi pod inną nazwą taką jak : kluski białe,
biołe, guminowe, gumione, kartofelmelklezy, gumiklyjzy :)(źródło:Wikipedia)