Wykonanie
Klasyczna musaka, czyli potrawa z
bakłażanów,
mięsa i
pomidorów nie należy do moich ulubionych. Wydaje mi się ciężka i kaloryczna, a do tego mało ciekawa w smaku. Sądziłam, że jest typowa dla kuchni greckiej i występuje tylko w tej greckiej wersji, co, tak przy okazji, podaje wiele źródeł.Okazuje się, że musaka nie zawsze jest
mięsna i ciężka, co więcej, jest to danie obecne w wielu kuchniach: Turcji, Egiptu, Bałkanów czy Libanu. W jednych serwuje się ją na zimno, w innych na gorąco, może być z
mięsem i
sosem beszamelowym, ale również, na przykład w Egipcie, bez
mięsa i z
sosem pomidorowym.W kuchni libańskiej, zajrzałam do przepisów libańskich ponieważ przygotowuję się do kolejnych warsztatów z tej kuchni, musaka jest wegetariańska, ziemniaczano -
bakłażanowo - pomidorowa ze
śmietankowo -
serowym sosem. I w tej wersji bardzo mi odpowiada.Czas przygotowania to zaledwie 20 minut, a czas pieczenia to 1 godzina.
Składniki:2 - 4 porcje2 duże
bakłażany, pokrojone na 0.3 - 0.5 centymetrowe plastry wzdłuż4 średnie
ziemniaki, umyte i pokrojone w 5mm plasterki ( ja pokroiłam ze skórką )4 duże
pomidory, pokrojone w 5mm plasterkisos
serowy:2 duże łyżki
masła ( 30g )30g
mąki pszennej600ml
mleka150g
sera cheddar, startego na tarce
sól,
pieprzJak zrobiłam:Plastry
bakłażana namoczyłam w posolonej wodzie przez 20 minut. Po tym czasie odsączyłam i wysuszyłam dokładnie.W naczyniu żaroodpornym lekko natłuszczonym
olejem roślinnym układałam warstwy:
ziemniaków, na niej
bakłażanów, a
potem pomidorów. Układanie warstw powtórzyłam, jeszcze raz ułożyłam warstwę
ziemniaków,
bakłażanów i
pomidorów. W trakcie układania każdą warstwę lekko posypywałam
solą i
pieprzem.sos:W średnim rondlu rozpuściłam
masło, dodałam
mąkę i cały czas intensywnie mieszając smażyłam na małym ogniu przez około 1 minutę. Zdjęłam z ognia i do
mąki z
masłem stopniowo dolewałam
mleko, cały czas mieszając, żeby całość połączyć. Postawiłam rondel z powrotem na ogniu i podgrzewałam, cały czas mieszając, dopóki sos nie zgęstniał. Wtedy wsypałam połowę
startego sera, wymieszałam dokładnie i bardzo dobrze doprawiłam
solą i
pieprzem. Sos wylałam równomiernie na wierzchniej warstwie warzyw, posypałam resztą
startego sera i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200'C. Piekłam przez 60 minut.