Wykonanie
Kuchnia libańska to również doskonałe zupy. Zupa pomidorowa z kulkami
mięsnymi jest gęsta, esencjonalna, o ciekawym i przyjemnym smaku wzbogaconym smakiem gotowanych w niej klopsików. Dużym jej atutem jest łatwość i szybkość wykonania; stopień trudności to zdecydowanie ten najniższy, a czas około 30 minut. Składniki do przygotowania zupy pomidorowej to polska klasyka,
pomidory,
mięso wołowe czy baranie,
kukurydza i
cebula. To
przyprawy decydują o jej libańskim charakterze,
kozieradka,
imbir czy
cynamon, raczej ich nie używamy do przyprawienia zupy czy
mięsa, ale może warto to zmienić.


Składniki:250g
mięsa mielonego wołowiny albo
jagnięciny czy
baraniny1 duża
cebula starta na tarce o grubych oczkach1 łyżka
mąki1 czubata łyżeczka
przyprawy 7 spices, czyli mieszaniny: szczypta
ziela angielskiego,
pieprzu,
cynamonu,
goździków,
gałki muszkatołowej,
kozieradki i
imbiru400g - puszka
pomidorów bez skórki ( można ewentualnie sparzyć
pomidory, obrać ze skórki i użyć świeżych )1 1/2 dużej łyżki
cukru brązowegopuszka słodkiej
kukurydzy - odsączonej z
wody3 - 4 duże łyżki
koncentratu pomidorowego1 litr
bulionu warzywnegosól i
pieprznatka pietruszki posiekana

Jak zrobiłam:1. W misce połączyłam
mięso ze startą
cebulą i 1 łyżką
mąki. Dodałam
przyprawę 7-spices ( opis wyżej ), przyprawiłam dobrze
solą i
pieprzem i wymieszałam ręką bardzo dokładnie. Z
mięsa uformowałam kulki o średnicy około 2 - 2.5cm i odłożyłam na bok.2. W średniej wielkości garnku wymieszałam 1 litr
bulionu warzywnego z posiekanymi
pomidorami z 1 puszki ( 400g ). Dodałam
cukier i podgrzałam do zagotowania, a
potem podgrzewałam przez około 20 minut. Ostrożnie włożyłam kulki
mięsa do gorącej zupy i gotowałam na średnim ogniu przez kolejne 15 minut.3. Przełożyłam kulki
mięsa na talerz, do zupy dodałam 3 łyżki ( można więcej )
przecieru pomidorowego, wymieszałam dobrze,
potem odsączoną
kukurydzę, doprawiłam
solą i
pieprzem, włożyłam kulki
mięsa i podgrzewałam całość przez 2 - 3 minuty. Zupę podawałam natychmiast, posypaną posiekaną
natką pietruszki.