Wykonanie
Kiedy nie mam pomysłu na sensowne wypełnienie czasu, choć takie momenty zdarzają się bardzo rzadko, ale jednak, to z pewnością udam się do kuchni, gdzie zawsze znajdę natchnienie.Spojrzę na
jajka, kostkę
masła, torebkę z
mąka i natychmiast przypominają mi się przepisy, których nie zdążyłam wypróbować, a na które miałam ogromną ochotę.Do takich należą różnego rodzaju
ciasteczka, które zawsze dobrze jest
mieć w domu. Kiedy jednak mam do wyboru
ciasteczka czy ciasto, albo tartę, zawsze wybieram te drugie. Są bardziej okazałe, dorodne, i są chyba trochę większym wyzwaniem kulinarnym.Nadszedł jednak czas
ciasteczek.Wybór padł na szwedzkie.Szwedzkie
ciasteczka nieodmiennie kojarzą mi się z Ikeą, gdzie ich mnóstwo, a także z koleżanką lektorką
języka szwedzkiego, która podejmowała gości świetnymi wypiekami, a wszystkie według przepisów
rodem ze Szwecji.
SZWEDZKIE
CIASTECZKA Z
DŻEMEM MALINOWYMSkładniki:
ciasteczek będzie około 30 sztuk200g
masła100g
cukru1 duża łyżka
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia450g
mąki pszennejsłoiczek dobrego
dżemu malinowegoJak zrobiłam:Wykonanie jest bardzo łatwe, nie zabiera dużo czasu i spokojnie
mogę przepis polecić wszystkim, którzy nie są szczególnie zaawansowani w działaniach kuchennych.
1. Wymieszałam miękkie
masło pokrojone na kawałeczki z
cukrem, ręką. W osobnej misce wymieszałam
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
cukrem waniliowym.2. Połączyłam obie mieszaniny, szybko wyrobiłam kruche ciasto. Uformowałam z niego 2 rulony o średnicy około 3 centymetrów. Rulony zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na około godzinę; może być na trochę krócej.3. Piekarnik nagrzałam do 180'C. Rulony wyjęłam z lodówki i pokroiłam na plastry o grubości 1 cm.Najlepiej je włożyć do małych papilotek na muffiny; ja takich nie miałam i ułożyłam je po prostu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
W każdym kawałku zrobiłam palcem dziurkę, w którą włożyłam łyżeczką
dżem malinowy, ostrożnie, żeby się nie wydostał poza dziurkę.4. Włożyłam do pieca i piekłam przez około 30 minut.
Ciasteczka, które przypominają
malinowe oczka, są kruche, maślane, ale nie mdłe dzięki dżemowi.Doskonałe do
kawy czy
herbaty.Można je przechowywać w szczelnym pudełku i zachowują świeżość i kruchość przez kilka dni.