ßßß Cookit - przepis na 13 listopada 2012

13 listopada 2012

nazwa

Wykonanie

Kiedy nie mam pomysłu na sensowne wypełnienie czasu, choć takie momenty zdarzają się bardzo rzadko, ale jednak, to z pewnością udam się do kuchni, gdzie zawsze znajdę natchnienie.
Spojrzę na jajka, kostkę masła, torebkę z mąka i natychmiast przypominają mi się przepisy, których nie zdążyłam wypróbować, a na które miałam ogromną ochotę.
Do takich należą różnego rodzaju ciasteczka, które zawsze dobrze jest mieć w domu. Kiedy jednak mam do wyboru ciasteczka czy ciasto, albo tartę, zawsze wybieram te drugie. Są bardziej okazałe, dorodne, i są chyba trochę większym wyzwaniem kulinarnym.
Nadszedł jednak czas ciasteczek.
Wybór padł na szwedzkie.
Szwedzkie ciasteczka nieodmiennie kojarzą mi się z Ikeą, gdzie ich mnóstwo, a także z koleżanką lektorką języka szwedzkiego, która podejmowała gości świetnymi wypiekami, a wszystkie według przepisów rodem ze Szwecji.
SZWEDZKIE CIASTECZKA Z DŻEMEM MALINOWYM
Składniki:
ciasteczek będzie około 30 sztuk
200g masła
100g cukru
1 duża łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
450g mąki pszennej
słoiczek dobrego dżemu malinowego
Jak zrobiłam:
Wykonanie jest bardzo łatwe, nie zabiera dużo czasu i spokojnie mogę przepis polecić wszystkim, którzy nie są szczególnie zaawansowani w działaniach kuchennych.
1. Wymieszałam miękkie masło pokrojone na kawałeczki z cukrem, ręką. W osobnej misce wymieszałam mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
2. Połączyłam obie mieszaniny, szybko wyrobiłam kruche ciasto. Uformowałam z niego 2 rulony o średnicy około 3 centymetrów. Rulony zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na około godzinę; może być na trochę krócej.
3. Piekarnik nagrzałam do 180'C. Rulony wyjęłam z lodówki i pokroiłam na plastry o grubości 1 cm.
Najlepiej je włożyć do małych papilotek na muffiny; ja takich nie miałam i ułożyłam je po prostu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
W każdym kawałku zrobiłam palcem dziurkę, w którą włożyłam łyżeczką dżem malinowy, ostrożnie, żeby się nie wydostał poza dziurkę.
4. Włożyłam do pieca i piekłam przez około 30 minut.
Ciasteczka, które przypominają malinowe oczka, są kruche, maślane, ale nie mdłe dzięki dżemowi.
Doskonałe do kawy czy herbaty.
Można je przechowywać w szczelnym pudełku i zachowują świeżość i kruchość przez kilka dni.
Źródło:http://majaskorupska.blogspot.com/2012/11/13-listopada-2012.html