Wykonanie
Jeśli
chałwa nie jest Twoją miłością, nie piecz ich. ;-)
Ciastka o smaku
chałwy, o konsystencji
chałwy, zapychają usta jak
chałwa i są tak samo pyszne! Powstały dzięki paście tahini od Skworcu . Szczerze mówiąc po otwarciu byłam przestraszona, bo pasta sama w sobie nie ma ani smaku ani zapachu. Tzn. w
sumie ma - wygląda jak klej i smakuje jak
olej. :-) Dopiero w wypiekach ukazuje swoje prawdziwe oblicze. Korzystałam z przepisu, który jest bardzo popularny w Internecie.
1/2 szklanki pasty sezamowej tahini, u mnie od Skworcu2 łyżki
mleka1,5 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/3 szklanki
cukru (w tym opakowanie
cukru waniliowego)100g
masłaziarna
sezamu do posypania1.
Masło podgrzewamy w mikrofalówce by trochę zmiękło (lub kilkanaście godzin wcześniej wyjmujemy z lodówki).2. Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy na gładką masę.3. Formujemy kulki wielkości
orzecha włoskiego, spłaszczamy je dociskając widelcem. Posypujemy ziarnami
sezamu.4.
Ciastka pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.