ßßß
składniki:2 brokułyok. 30 dag wędzonego boczkuok. 25 dag żółtego sera3 łyżki majonezu2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego2 garści pestek słonecznika1 garść łuskanych orzechów włoskichBoczek tniemy na cienkie plasterki i podsmażamy (bez tłuszczu) na patelni, do zarumienia, ale trzeba uważać, aby nie zrobiły się skwarki. W międzyczasie gotujemy na półtwardo brokuły podzielone na różyczki (warzywa wrzucamy na wrzącą osoloną wodę). Po zdjęciu boczku z patelni na wytopionym tłuszczu prażymy słonecznik z orzechami, co jakiś czas mieszając, aby nam się nie przypaliły. Na tarce z dużymi oczkami ścieramy żółty ser. Przed połączeniem wszystkie składniki muszą być chłodne.W szerokim naczyniu układamy: warstwę brokułów, które polewamy 1/3 połączonego majonezu ze śmietaną, na to kładziemy po kole:i ser, boczek i prażone orzechy ze słonecznikiem. Powtarzamy układanie wszystkich warstw zaczynając od brokułów. Na wierzchu polewamy niewielką ilością sosu.Możemy do sosu z majonezu i śmietany bądź jogurtu dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
Smacznego!