Wykonanie

Sernik Babci Sabiny tzw. sernik na ciepłoZamieszczam ten przepis jako pierwszy na moim blogu, bo jest jednym z tych, o które najczęściej prosili mnie moi znajomi. Ponad to mam ogromny sentyment do tego sernika, bo piekła go moja Babcia, której już z nami nie ma. Jeśli chodzi o przepisy babci, to na pewno pojawią się jeszcze w późniejszym czasie choćby rożki i zupa buraczkowa.Sernik jest przepyszny, będzie smakował tym którzy nie przepadają za suchymi sernikami, on naprawdę rozpływa się w ustach, jest bardzo prosty w przygotowaniu, szybki i do tego zawsze wychodzi.Potrzebujemy:Kilo
sera (ja kupuję już przemielony gotowy w wiaderkach, najczęściej w biedronce lub lidlu)25 dag
cukru (oczywiście można dać mniej lub więcej w zależności od upodobań 20-30 dag)5
jajek1
cukier waniliowy1 szklanka
mleka (jeśli
ser jest suchy można dać 1 ½ szkl)18 dag tłuszczu (ja
daję margarynę Kasię)6 łyżki
mąki krupczatkiPaczka
biszkoptów (używam okrągłych, ale mogą być także podłużne)Nastawić sobie
mleko, i jak już się trochę podgrzeje dodać pokrojoną
margarynę i zagotować Gorące na końcu wlewa się do ciasta.
Ser zmielić lub jak z wiaderka to przerzucić do miski, w której robimy mikserem (dość wysokiej), dodać 5 całych jaj, utrzeć chwilkę, dodać
cukry, i utrzeć,
mąkę (i teraz już mikser na najwolniejsze obroty), i na koniec wlewamy powoli gorące
mleko z roztopioną
margaryną.Wszystko powoli przelewamy do blaszki wyłożonej
biszkoptami. (używam tortownicy o średnicy 23 cm lub blaszki prostokątnej 24x 34 cm- można użyć mniejszych form, ciasto będzie wyższe)Na koniec można dodać połamaną drobno
gorzką czekoladę.Piec ok. 45 min w temp ok. 180 stopismacznegoDobra rada: ciasto przelewamy na
biszkopty bardzo powoli (ja to robię
nalewką), bo lubią się podnieść i wtedy nie będą na spodzie, ale na wierzchu lub w połowie sernika. Jeśli się zdarzy, że wypłyną dociskam je do dna.
Czekoladę można obtoczyć w
mące, ale ja od pewnego czasu już tego nie robię, tylko dość drobno ją kroję.Ciasto wychodzi także jak podmieniam składniki. Zdarzyło się już nie raz podmienić krupczatkę na zwykłą
mąkę , czy
Kasię na
masło. Wczoraj miałam za mało Kasi więc dałam 10 dag
margaryny, resztę
masła.Do lub zamiast
czekolady można wrzucić pokrojone
orzechy włoskie- też pyszne.Oczywiście możemy zrobić sernik bez dodatków.