ßßß Cookit - przepis na Sernik Babci Sabiny tzw. sernik na ciepło

Sernik Babci Sabiny tzw. sernik na ciepło

nazwa

Wykonanie

Sernik Babci Sabiny tzw. sernik na ciepło
Zamieszczam ten przepis jako pierwszy na moim blogu, bo jest jednym z tych, o które najczęściej prosili mnie moi znajomi. Ponad to mam ogromny sentyment do tego sernika, bo piekła go moja Babcia, której już z nami nie ma. Jeśli chodzi o przepisy babci, to na pewno pojawią się jeszcze w późniejszym czasie choćby rożki i zupa buraczkowa.
Sernik jest przepyszny, będzie smakował tym którzy nie przepadają za suchymi sernikami, on naprawdę rozpływa się w ustach, jest bardzo prosty w przygotowaniu, szybki i do tego zawsze wychodzi.
Potrzebujemy:
Kilo sera (ja kupuję już przemielony gotowy w wiaderkach, najczęściej w biedronce lub lidlu)
25 dag cukru (oczywiście można dać mniej lub więcej w zależności od upodobań 20-30 dag)
5 jajek
1 cukier waniliowy
1 szklanka mleka (jeśli ser jest suchy można dać 1 ½ szkl)
18 dag tłuszczu (ja daję margarynę Kasię)
6 łyżki mąki krupczatki
Paczka biszkoptów (używam okrągłych, ale mogą być także podłużne)
Nastawić sobie mleko, i jak już się trochę podgrzeje dodać pokrojoną margarynę i zagotować Gorące na końcu wlewa się do ciasta.
Ser zmielić lub jak z wiaderka to przerzucić do miski, w której robimy mikserem (dość wysokiej), dodać 5 całych jaj, utrzeć chwilkę, dodać cukry, i utrzeć, mąkę (i teraz już mikser na najwolniejsze obroty), i na koniec wlewamy powoli gorące mleko z roztopioną margaryną.
Wszystko powoli przelewamy do blaszki wyłożonej biszkoptami. (używam tortownicy o średnicy 23 cm lub blaszki prostokątnej 24x 34 cm- można użyć mniejszych form, ciasto będzie wyższe)
Na koniec można dodać połamaną drobno gorzką czekoladę.
Piec ok. 45 min w temp ok. 180 stopi
smacznego
Dobra rada: ciasto przelewamy na biszkopty bardzo powoli (ja to robię nalewką), bo lubią się podnieść i wtedy nie będą na spodzie, ale na wierzchu lub w połowie sernika. Jeśli się zdarzy, że wypłyną dociskam je do dna.
Czekoladę można obtoczyć w mące, ale ja od pewnego czasu już tego nie robię, tylko dość drobno ją kroję.
Ciasto wychodzi także jak podmieniam składniki. Zdarzyło się już nie raz podmienić krupczatkę na zwykłą mąkę , czy Kasię na masło. Wczoraj miałam za mało Kasi więc dałam 10 dag margaryny, resztę masła.
Do lub zamiast czekolady można wrzucić pokrojone orzechy włoskie- też pyszne.
Oczywiście możemy zrobić sernik bez dodatków.
Źródło:http://www.naginamyprzepisy.pl/desery-i-wypieki/sernik-babci