Wykonanie
Te
ciastka owsiane to idealny przepis do naginania. Zamieszczę przepis oryginalny jaki dostałam jakiś czas temu od mojej koleżanki, a poniżej kilka modyfikacji, które wprowadziłam w życie. Jedne wynikały z braku odpowiednich składników w domu wtedy (kiedy akurat naszło mnie na
ciasteczko), inne z szukania nowych smaków. U mnie w domu, za każdym razem smakują nieco inaczej- ale baza pozostaje niezmieniona:)Nie muszę dodawać, że robi się je szybko, łatwo i przyjemnie.Potrzebujemy:szklanka
otrębów pszennychszklanka
płatków owsianychszklanka
mąki200 g
migdałów (w tym miejscu jest
pole do naginania przepisu- patrz poniżej)
jajkopół szklanki
mlekapół kostki
masła5-6 łyżki
miodułyżeczka
cynamonułyżeczka
proszku do pieczeniaMąkę,
otręby,
płatki owsiane, posiekane
migdały,
cynamon i
proszek do pieczenia wymieszać w większej misce. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Masło i
miód roztopić na patelni, przelać do osobnej miski, a następnie dodać
mleko i
jajko – dokładnie zmiksować lub wymieszać. Masę przelać do suchych składników i dokładnie wymieszać. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formować
ciasteczka i piec ok. 10-15 minut.Możliwe modyfikacje:1) Zamiast
migdałów można dodać wiele różnych rzeczy, np.
orzechy,
płatki migdałowe,
sezam,
siemię lniane,
czekoladę,
pestki słonecznika,
pestki dyni,
jabłko. Polecam nie dawać tylko jednego składnika- ale wymieszać przynajmniej 3-4 różne- tak aby w
sumie była szklanka. Jeśli chodzi o
jabłko to ok 1/2 szt pokrojone w drobną kostkę.
Czekolady też nie za dużo- 4 kosteczki drobno pokrojone-jako dodatek do reszty.
Orzechów czy
migdałów może być więcej. Reszty raczej po 2-3 łyżki (
sezam, pestki, siemię itp)2) Generalnie
ciastka robię z
masłem, ale zdarzyło mi się też dać
margarynę Kasię. Akurat nie miałam
masła, a przyszła ochota na
ciastka i też były dobre.3) Można też zamienić
miód na
cukier- choć wiadomo, już nie są wtedy takie zdrowe jak w oryginale.Smacznego