ßßß Cookit - przepis na Placki ziemniaczane z kiełbasą i cukrem

Placki ziemniaczane z kiełbasą i cukrem

nazwa

Wykonanie

Dzi­siaj prze­pis na praw­dziwą bombę kalo­ryczną, czyli placki ziem­nia­czane z kieł­basą i cukrem. Gotu­jesz i jesz na wła­sne ryzyko. Nie odpo­wia­dam za żadne cen­ty­me­try przy­ra­sta­jące w pasie 😉
Pospo­lite placki ziem­nia­czane to pro­dukt wybit­nie węglo­wo­da­nowo — tłusz­czowy, więc warto uzu­peł­niać je czymś biał­ko­wym, stąd też mamy placki po węgier­sku, czyli placki ziem­nia­czane z sosem gula­szo­wym. Sam placki ziem­nia­czane z gula­szem bar­dzo lubię jed­nak tym razem pro­po­nuję nieco inne podej­ście — mię­sna część posiłku ląduje bez­po­śred­nio w plac­kach, więc taką potrawę gotuje się znacz­nie szyb­ciej i mniej garn­ków się przy tym bru­dzi. Na placki ziem­nia­czane z kieł­basą potrzebne będą nastę­pu­jące…
Składniki
400g obra­nych ziem­nia­ków,
200g kieł­basy pod­wa­wel­skiej,
1 cebula,
2–3 ząbki czosnku,
1–2 czu­bate łyżki mąki pszen­nej (w zależ­no­ści od tego, czy ziem­niaki pusz­czą dużo soku),
1–2 czu­bate łyżki mąki ziem­nia­cza­nej (j/w),
1 czu­bata łyżka otrę­bów pszen­nych,
1 jajko,
1 czu­bata łyżeczka przy­prawy do ziem­nia­ków,
1 pła­ska łyżeczka warzywka,
świeżo mie­lony czarny pieprz (do posy­py­wa­nia),
cukier trzci­nowy (do posy­py­wa­nia),
olej rze­pa­kowy (do sma­że­nia).
Do malak­sera z noży­kiem wrzu­camy cebulę, czo­snek, wbi­jamy jajko i dokład­nie szat­ku­jemy. Doda­tek jajka pod­czas mie­le­nia cebuli i czosnku jest istotny, bo w prze­ciw­nym razie warzywo przy­lepi nam się do ścia­nek malak­sera i tyle będzie z roz­drab­nia­nia. Doda­jemy obrane ziem­niaki, wsy­pu­jemy oby­dwa rodzaje mąki, otręby, przy­prawę do ziem­nia­ków i warzywko. Malak­su­jemy na jed­no­litą masę, pod koniec doda­jąc kieł­basę, aby roz­drob­niła się tro­chę mniej niż reszta skład­ni­ków. Na roz­grza­nym na patelni tłusz­czu z masy ziem­nia­cza­nej for­mu­jemy pła­skie placki i sma­żymy na rumiany kolor z oby­dwu stron. Po zdję­ciu z patelni, placki ziem­nia­czane z kieł­basą możemy poło­żyć na chwilę na papie­ro­wym ręcz­niku, aby tro­chę osą­czyć je z oleju.
Placki ziem­nia­czane z kieł­basą poda­jemy na pod­grza­nych taler­zach, posy­pane świeżo zmie­lo­nym pie­przem i trzci­no­wym cukrem. Smacz­nego!
Placki ziem­nia­czane z kieł­basą i cukrem to potrawa jed­no­garn­kowa, a w zasa­dzie jed­no­pa­tel­niowa, którą przy­rzą­dza się nie­zwy­kle szybko i do tego jest bar­dzo smaczna. To takie placki po węgier­sku dla kawa­lera ;)
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/placki-ziemniaczane-z-kielbasa-cukrem