ßßß Cookit - przepis na Jajecznica z kaszą gryczaną i kiełkami pszenicy

Jajecznica z kaszą gryczaną i kiełkami pszenicy

nazwa

Wykonanie

Do nie­dawna byłem zago­rza­łym prze­ciw­ni­kiem kieł­ków (z wyjąt­kiem rze­żu­chy). No bo jak to tak — facet i kiełki? To się po pro­stu nijak nie dodaje. Kiełki zawsze koja­rzyły mi się z zasu­szo­nymi oso­bami nie tyka­ją­cymi mięsa. Źle mi się koja­rzyły…
Jakiś czas temu ogar­ną­łem — że tak to nazwę — książkę Ireny Gumow­skiej i prof. Juliana Alek­san­dro­wi­cza pod tytu­łem “Kuch­nia i medy­cyna” . Z niej to dowie­dzia­łem się mię­dzy innymi, że kiełki psze­nicy są praw­dziwą skarb­nicą wita­min, przede wszyst­kim jed­nak obfi­tują w alfa toko­fe­rol czyli wita­minę E . Według powyż­szej książki w kieł­kach prze­nicy jest tej wita­miny aż 27 mg%, czyli — teo­re­tycz­nie — 100g kieł­ków powinno z nad­wyżką zaspo­koić dzienne zapo­trze­bo­wa­nie na wita­minę E.
Pomy­śla­łem: czemu nie spró­bo­wać, skoro to takie zdrowe? Kiełki rosły sobie jakieś 4–5 dni. Po dro­dze część zia­ren sple­śniała, więc zaszczy­ciła swoją obec­no­ścią kosz na śmieci. Pod­sze­dłem do kieł­ków odro­binę scep­tycz­nie, bo spo­dzie­wa­łem się, że przy pierw­szym prze­gry­zie­niu po pro­stu wykręcą mi ryj…
Bar­dzo sym­pa­tycz­nie się roz­cza­ro­wa­łem, bo oka­zało się, że kiełki psze­nicy są sło­dziut­kie, nieco podobne w smaku do świe­żego, zie­lo­nego groszku i tro­chę włók­ni­sto — chru­piące. Śpie­szę z prze­pi­sem na smaczny, pożywny, cie­pły i do tego nie­wy­ma­ga­jący, lekki posi­łek, któ­rym jest: jajecz­nica z kaszą gry­czaną i kieł­kami psze­nicy wła­śnie. Według mnie świet­nie nada się na śnia­da­nie, zwłasz­cza to dru­gie (spraw­dzone!).
Składniki
75 g kaszy gry­cza­nej,
4 jajka kurze,
50 g kieł­ków psze­nicy,
sól, warzywko oraz pieprz mie­lony, świeży,
olej rze­pa­kowy.
Kaszę gry­czaną wsy­pu­jemy do nie­du­żego ron­delka, zale­wamy dwu­krot­nie więk­sza ilo­ścią wody, doda­jemy dosłow­nie 1/3 łyżeczki warzywka i gotu­jemy na wol­nym ogniu do czasu, aż kasza wpije wodę i zmięk­nie. Jajka wbi­jamy na roz­grzany na patelni olej rze­pa­kowy i pozwa­lamy ściąć się naj­pierw białku — mie­sza­jąc deli­kat­nie, żeby nie roz­ba­brać żół­tek — a następ­nie samym żółt­kom, wtedy już inten­syw­nie mie­sza­jąc i dopra­wia­jąc jajecz­nicę do smaku solą i świeżo zmie­lo­nym pie­przem. Na koniec do zawar­to­ści patelni dosy­pu­jemy ugo­to­waną kaszę i roz­drob­nione kiełki, dokład­nie mie­szamy i prze­sy­pu­jemy do miseczki.
Smacz­nego! Jeśli prze­pis Ci się spodo­bał daj, pro­szę, łapkę w górę
Jajecz­nica z kaszą gry­czaną i kieł­kami psze­nicy
Jajecz­nica z kaszą gry­czaną i kieł­kami psze­nicy to smaczny i pożywny posi­łek na cie­pło. Jest dość lekki, więc nie­źle nada się na dru­gie śnia­da­nie.
Skład­niki:
7,5 dag kaszy gry­cza­nej
4 jajka kurze
5 dag skieł­ko­wa­nej psze­nicy
sól, warzywko oraz świeżo mie­lony pieprz
olej rze­pa­kowy
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/jajecznica-z-kasza-gryczana-kielkami-pszenicy