ßßß
Składniki na muffinki z mikrofali4 lekko czubate łyżki mąki pszennej 650,2 lekko czubate łyżki cukru,4 łyżki mleka,4 łyżki oleju rzepakowego,1 jajko,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,1 płaska łyżka kakao,1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika lub po 1 płaskiej łyżeczce mielonego cynamonu i imbiru,kilka kropel aromatu cytrynowego.Uwaga!Pamiętajmy aby filiżanki nie miały żadnych metalicznych zdobień, złotych czy srebrnych. Zazwyczaj ulegną one zniszczeniu w kuchence mikrofalowej — będą mocno iskrzyć. Od tej reguły są wyjątki — warto szukać stosownego oznaczenia, dozwalającego “mikrofalowanie” umieszczonego na denku, bądź opakowaniu naczynia.Filiżanki wkładamy po jednej do mikrofalówki i “pieczemy” każdą przez 2 minuty na mocy ok. 700W . Warto poeksperymentować z czasem bo każda kuchenka jest inna. Muffinki w mikrofali będą fajnie wyrastać ponad krawędź filiżanek. Przy wyciąganiu powinny się do nich schować. Muffinki wytrzepujemy z filiżanek na talerzyki i podajemy jeszcze ciepłe. Możemy je posypać cukrem pudrem.
Smacznego!Ciasteczka możemy mikrofalować również po 2 filiżanki na 2:30 min. Następnym razem sprawdzę czy upieką się 4 na raz
Ekspresowe, korzenne muffinki z mikrofalówkiPyszne, piernikowate muffinki dla niespodziewanych gości.Składniki:4 czubate łyżki mąki pszennej 6502 czubate łyżki cukru4 łyżki mleka4 łyżki oleju rzepakowego1 jajko1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 płaska łyżka kakao1 czubata łyżeczka przyprawy do piernikakilka kropel aromatu cytrynowego