ßßß Cookit - przepis na Jajka zapiekane z szynką.

Jajka zapiekane z szynką.

nazwa

Wykonanie

Opublikowano 6 stycznia 2015, autor: Marta
Zamiast tradycyjnej jajecznicy polecam taką oto wersję jajek na ciepło. Świetnie smakują podane z grzankami i sokiem marchwiowym.
składniki na 2 porcje:
4-6 jajek ( w zależności od wielkości kokilek/naczyń żaroodpornych)
150 g szynki wędzonej
6 łyżek startego sera żółtego
2 łyżki śmietany 12%
sól
pieprz
koperek
Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Podsmażoną szynkę przekładamy do kokilek wysmarowanych tłuszczem, wbijamy po 2-3 jajka, dodajemy po łyżce śmietany, oprószamy solą i pieprzem, wierzch posypujemy startym serem. Kokilki wstawiamy do większego naczynia żaroodpornego, wlewamy wrzącą wodę tak by sięgała do połowy kokilek. Pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podajemy jajka posypane koperkiem.
Sprawdź te przepisy :
Naleśniki zapiekane z farszem mięsno-warzywnym.
Frittata śniadaniowa z selerem naciowym.
Źródło:http://przepisnikmarty.blog.pl/2015/01/06/jajka-zapiekane-z-szynka