Wykonanie
By MagicPot, 28 czerwca 2015Jajecznica w łódce to mój dzisiejszy poranny wymysł jak inaczej podać tradycyjną jajecznicę, tak by była bardziej zielona aniżeli zazwyczaj ją przygotowuję.Gdy stawiałam talerz na stół, mój średni chłopak podbiegł i zapytał czy też będzie mógł to zjeść na
chlebie – Tak, te
łódki z
sałaty należy położyć na kromce
chleba.cztery
jajkadwa do czterech plasterków
wędlinyjedną łyżeczkę
masłacztery plasterki
sera żółtego – ja użyłam
chedaraświeży
szczypiorekokoło 10 do 12 średnich listków
sałaty – najlepsze będą ze środka główki
sałatycztery do sześciu kromek
chlebaprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielonyNa patelnię wkładam łyżeczkę
masła i stawiam na kuchenkę na bardzo mały ogień – by zdążyćzrobić poniższe i by
masło się nie przypaliło.
Wędlinę pokroiłam w drobną kostkę i gdy
masło się rozpuściło wrzuciłam na patelnię i od czasu do czasu mieszałam drewnianą łyżką by nie przywarły i zrobiły się skwarki z
wędliny.
Szczypiorek posiekałam drobno.
Ser pokroiłam w wąskie paski a następnie przekroiłam jeszcze na pół i powstały paseczki na długość około 2cm.Oddzieliłam
żółtka od
białek.Z głąba
sałaty wyciągnęłam te najbliżej środka , gdyż są one trochę sztywne i na tyle małe że zmieści się na nich łyżka jajecznicy, następnie umyłam je i rozłożyłam na talerzu.Gdy
wędlina zaczęła podskakiwać na patelni wlałam wpierw
białka, a następnie posypałam
solą i
pieprzem czarnym i od czasu mieszałam by
białko równomiernie się ścięło.Gdy
białko było ścięte ale nie suche dodałam
żółtka i dokładnie wymieszałam.Kromki
chleba wrzuciłam do tostera by zagrzać i podać je ciepłe wraz z jajecznicą.Gdy jajecznica była już odpowiedni ścięta zdjęłam patelnię z kuchenki i dużą łyżką nakładałam jajecznicę na liście
sałaty. Z wierzchu łódek sypnęłam paseczkami
sera żółtego i sypnęłam poszatkowanym
szczypiorkiem.Tak przygotowaną jajecznicę na łódkach z
sałaty nakładaliśmy na ciepłe kromki
chleba.Smacznego!Oto inne propozycje
jajek na śniadanie: