ßßß Cookit - przepis na Kolendra

Kolendra

nazwa

Wykonanie

Kolendra
By MagicPot, 9 czerwca 2015
Kolendra należy do najstarszych roślin przyprawowych i leczniczych. Znana była już w Palestynie i Egipcie oraz Grecji i Rzymie. W średniowieczu wchodziła w skład napojów miłosnych i kadzideł. Od XV wieku kolendrę zaczęto uprawiać w prawie całej Europie.
Kolendra to jednoroczna roślina stosowana jako przyprawa na całym świecie, głównie jako składnik wielu mieszanek przyprawowych, np. curry i przypraw piernikowych. Kolendrę stosuje się także w lecznictwie i perfumerii. W kuchni stosuje się najczęściej liście, które swoim wyglądem przypominają natkę pietruszki. Nasiona kolendry stosowane w kuchni nadają potrawom korzenno – słodki smak. Często stosuje się ją do konserwowania kapusty czerwonej i ogórków. Można stosować ją także do peklowania mięs jak i do produkcji likierów. Owoce utłuczone mogą być dodawane w niewielkiej ilości do pieczeni wołowej i baraniny oraz stosowane przy wyrobie wędlin – szczególnie niektórych kiełbas, oraz pasztetów. Zielone młode listki kolendry podawane są jako dodatek do mięsa.
Kolendra nadaje się uprawy w małych ogródkach, gdyż nie jest wymagająca pod względem glebowym i klimatycznym. Należy uważać na pszczoły gdyż jest silnie nektaryzująca i przez chętnie przez nie oblatywana. Ziele kwitnie w lipcu. Owoce zawierają olejek eteryczny – a w nim związek linalol, białko, oleje, sole mineralne – wapń, fosfor oraz witaminy.
Kolendra – właściwości zdrowotne
Zielona część bogata jest w antyoksydanty, wapń, potas i sód, a także w witaminy C, B1, B2 i PP.
Liście kolendry mają właściwości:
przeciw zapalne i przeciwbólowe;
pobudzają apetyt poprzez stymulacyjny wpływ na wydzielanie soków żołądkowych;
działa tonizująco na żołądek;
ułatwia trawienie;
łagodzi wzdęcia i nadmierne fermentacje w przewodzie pokarmowym;
ma właściwości rozkurczające
ma dobroczynny wpływ na wątrobę
wspomaga leczenie biegunki
Kolendra – zastosowanie
Zastosowanie ziela zawdzięczamy kuchni azjatyckiej i indyjskiej. Zastosowanie mają wszystkie części kolendry.
Najczęstsze zastosowanie:
suszone owoce – dojrzałe mają silny, korzenny aromat i słodkawy smak z pieprzową nutą i to one stanowią ważny składnik indyjskiej mieszanki curry. Ziarna najlepiej rozgnieść w moździerzu by wydobyć z nich pełen smak i aromat. Owoce kolendry nadają się do potraw słodkich i słonych, a także są doskonałym dodatkiem mięswieprzowiny, baraniny, cielęciny, drobiu i dziczyzny. Jest także idealnym dodatkiem do kiszonek i marynat. Zmielone ziarna kolendry wzbogacają smak ciast marchewkowych, pierników i szarlotki. Korzenny smak ziaren znalazł także zastosowanie w przygotowaniu kompotów i likierów, niekiedy stosuje się ją także podczas produkcji piwa.
świeże liście – najczęściej dodawane są do dipów, sosów, sałatek, zup i wielu dań orientalnych. Liście kolendry świetnie łagodzą ostry smak potraw – dzięki czemu sprawdzają się w kuchni meksykańskiej. Intensywny smak kolendry równoważy smak czosnku, trawy cytrynowej, kminu i imbiru.
Świeże liście kolendry najlepiej dodawać do potraw tuż przed podaniem.
Ciętą kolendrę trudno przechowywać, dlatego można wstawić ją do szklanki z wodą lub zawiniętą w wilgotną szmatkę przechowywać w lodówce. Najprostszym rozwiązaniem jest posiadanie doniczki z wysianą na przełomie marca i kwietnia – podczas kiełkowania potrzebuje dużo wilgoci.
Polecamy przepisy z wykorzystaniem kolendry:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2015/06/09/kolendra