Wykonanie
OcetMożna czyścić samym
octem – przy bardzo dużych zabrudzeniach, lub też zastosować mieszankę
octu z
wodą w stosunku 1:1.Jeżeli dysponujecie wolną butelką ze spryskiwaczem (w budowlanych sklepach takie buteleczki kosztują około 10 – 15zł i można je znaleźć na dziale z doniczkami i innymi akcesoriami do kwiatów) można spryskać ścianki piekarnika przygotowanym roztworem. Po dłuższej lub krótszej chwili – w zależności od zabrudzenia, wycieramy ściereczką. Pamiętajcie, że jeżeli zastosujecie czysty
ocet to w kuchence będzie pachnieć
octem, dlatego też można mocno przewietrzyć kuchnie i piekarnik jak również zastosować mycie ładnie pachnącym środkiem do mycia naczyń ścianek wcześniej spryskanych
octem.Jeżeli
ocet nie podoła zadaniu gdyż brud przerósł nasze możliwości, można przygotować papkę z pół szklanki
wody, 1/4 szklanki
sody oczyszczonej i jednej łyżeczki
wody lub
octu – ważne by zrobić to w dużej misce. Tak przygotowaną papkę nakładamy na miejsca najbardziej zabrudzone lub na cały piekarnik. Czekamy kilka do kilkunastu minut i następnie dokładnie myjemy piekarnik czystą
wodą. Jeżeli tak szybki zabieg nie pomoże, to przygotuj na nowo mieszankę ale w zwiększonym udziałem składników, tzn. szklanka płynu do mycia naczyń, torebkę
sody oczyszczonej i 3/4 szklanki
octu. Nagrzej piekarnik do temperatury około 60°, następnie wyłącz grzanie i przy pomocy gąbki nałóż papkę na wnętrze piekarnika łącznie z wszystkimi rusztami i tacami do pieczenia i pozostaw go na około 12 godzin – można ten zabieg przeprowadzić wieczorem, tak by rano gąbką z twardą częścią czyszczącą lub miękkim druciakiem wyszorować wnętrze piekarnika. Na koniec szorowania przecieramy piekarnik kilkakrotnie wilgotną ściereczką.Piekarnik z termoobiegiem – zanim przystąpicie do skrobania, wstawcie do piekarnika duże naczynie żaroodporne wypełnione
wodą i nastawcie piekarnik na termoobieg.
Woda zacznie parować i „nawilży” przypalony brud – znacznie ułatwi to czyszczenie piekarnika.Ostatnia metoda należy do najbardziej śmierdzących ale też i do najbardziej skutecznych – do pomocy bierzemy
amoniak. Stosując ten naturalny środek trzeba
mieć na uwadze, że w domu będzie bardzo śmierdziało – nie jest on szkodliwy, ale nieprzyjemny zapach może zniechęcić nawet największych twardzieli. Tą metodę czyszczenia też najlepiej rozpocząć wieczorem a następnego dnia dokańczamy. Wpierw odłączamy gaz jeżeli piekarnik jest na gaz i nagrzewamy piekarnik do około 60° i zagrzewamy około 2,5 litrów
wody. Gdy piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę, jedno duże naczynie żaroodporne napełnij wrzącą
wodą i postaw na samym dole piekarnika tuż przy drzwiczkach a do drugiego wlej jedną szklankę wrzącej
wody i rozpuść w niej
amoniak. Ostatnią czynność wykonaj bardzo szybko i postaw na najwyższym poziomie piekarnika i zamknij drzwiczki. Opary z
amoniaku nie są dla nas szkodliwe w takim stężeniu, ale jeżeli zapachy przeszkadzają – proponuję otworzyć okna w całym mieszkaniu nawet na całą noc. Następnego dnia rano wyjmujemy wszystkie ruchome części łącznie z szynami po których jeżdżą blachy i czyścimy dokładnie
wodą z płynę do mycia naczyń. Do naczynia z
amoniakiem dodajemy jeszcze z 3 łyżeczki płynu do mycia naczyń oraz trochę ciepłej
wody i tą mieszanką myjemy wnętrze piekarnika. Na koniec przecieramy piekarnik wilgotną ściereczką – za każdym razem należy
mieć albo dokładnie wypłukaną ściereczkę albo nową. By sprawdzić czy piekarnik został dokładnie wyczyszczony wystarczy nagrzać go do około 150° i w miejscach gdzie pojawią się białe zacieki to znaczy, że te miejsca należy ponownie umyć a ślady to pozostałość po
amoniaku.Na przebarwienia powstałe po żywności można zastosować
sól. Nagrzewamy piekarnik a następnie przed ostygnięciem posypujemy przebarwione miejsca
solą. Gdy piekarnik ostygnie wilgotną ściereczką przecieramy.