ßßß
Moja rodzina uwielbia makarony, pod każdą postacią i z różnymi dodatkami.Dzisiaj zaproponowałam im makaron szpinakowy z kurczakiem w sosie gorgonzola i szpinakiem w sosie maślanym.Potrzebujemy:filet z kurczakaser gorgonzola (100 g)kilka kaparów dla wyrazistości smaku2 śmietany 30% (2 szklanki)3 łyżki oliwymąka do obtoczeniaprzyprawy (sól, pieprz, lubczyk, gałka muszkatołowa)makaronszpinak (użyłam mrożonego)2 łyżki masła2 łyżki serka mascarpone1 ząbek czosnkuPrzygotowanie:Filet myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki.Przyprawiamy solą, pieprzem i obtaczamy w mące.Wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę i pieczemy do zarumienienia mąki.Zalewamy śmietaną i mieszamy. Dokładamy ser gorgonzola i gotujemy na małym ogniu. Wrzucamy kapary. Mieszamy.Przyprawiamy lubczykiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.W tym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.Pierwszy raz przygotowałam zielony makaron szpinakowy.Smakuje idealnie z proponowanym sosem i szpinakiem.Jednym słowem tego dnia, było bardzo zielono w mojej kuchniSzpinak wrzucamy na rozgrzane masło, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.Na sam koniec dodajemy 2 łyżki serka mascarpone.Szpinak ma smaczny, maślano- serowy smak.Smacznego!!!

Brak powiązanych wpisów.