ßßß
Chodziło za mną ciasto, chodziło i chodziło. W garnku pyrkały się powidła. Na stole stały jabłka i gruszki w syropie zrobione na warsztatach kulinarnych. Odwiedzając zaprzyjaźnione blogi zobaczyłam u Małgosi fajne ciacho i poleciałam do kuchni sprawdzić czy mam wszystkie potrzebne składniki (przepis pochodzi ze strony I love bake). Lekko je zmodyfikowałam i polecam go wam do zrobienia, jest po prostu pyszne. Piekłam na większej blaszce, moja ma 24x35 cm. Zdecydowanie jeszcze go upiekę z innymi owocami.Zapraszam :-)Składniki:- 500 g mąki tortowej- 200 ml oleju (użyłam Olandia o smaku masła)- 200 g cukru brzozowego (ksylitolu)- 3 jajka- 350 g jogurtu naturalnego- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia- sok z połowy cytryny- 2 łyżeczki kakao naturalnego- 300 g śliwek (waga bez pestek)- 200 g gruszek z syropu (przepis)- cukier puder do posypania ciastaWykonanie:Do miski wsypujemy mąkę i proszek, dodajemy jogurt, olej, rozbełtane jajka, cukier oraz sok z cytryny. Wszystko razem mieszamy trzepaczką lub mikserem. Wystarczy chwilka aż składniki się połączą. Śliwki kroimy na ćwiartki, gruszki na kawałki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy olejem. Wykładamy połowę ciasta i rozsmarowujemy, do pozostałej części dodajemy kakao i mieszamy, wykładamy na jasną część i wyrównujemy. Układamy owoce. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 50-60 minut, ja piekłam 60 minut. Następnie ciasto wyciągamy, chwilkę dajemy mu odparować i posypujemy cukrem pudrem.
