ßßß Cookit - przepis na Ucierane ciasto z porzeczkami i kruszonką

Ucierane ciasto z porzeczkami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Nakupiłam owoców, to teraz muszę je wykorzystać:) Do wykonania tego ciasta użyłam porzeczek, ale myślę, że pasować będą też inne, słodsze owoce. Jeśli więc ktoś nie lubi ciast kwaskowatych to proponuję zastąpić je innymi ulubionymi owocami. Przepis znalazłam tu, ale musiałam zamienić maślankę na jogurt naturalny i miałam też mniejszą ilość owoców. Poza tym dodałam przepis na kruszonkę, który może się komuś przyda:)
Składniki na ciasto:
2 i 3/4 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 szkl. jogurtu naturalnego
3 jajka
1/2 szkl. oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
350 g porzeczek
Składniki na kruszonkę:
1/2 łyżki masła
1-1,5 łyżki mąki
1-1,5 łyżki cukru pudru
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Przygotować blachę - ja wysmarowałam tłuszczem i posypałam mąką, ale można użyć papieru do pieczenia
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę - aż będzie biała
Dodać olej i jogurt naturalny - wymieszać
Połączyć mąkę z proszkiem i powoli, ciągle mieszając, wysypywać do masy. Ciasto ma mieć gęstą konsystencję
Po wymieszaniu wszystkich składników przełożyć ciasto do przygotowanej formy i posypać z wierzchu porzeczkami
Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki przełożyć do miseczki, palcami zbierać je od spodu i przesypywać delikatnie przez palce, aż zrobi się sypka kruszonka
Z wierzchu posypać owoce kruszonką
Piec ciasto ok. 60 minut lub do "suchego patyczka". Ja, przy pieczenu tego rodzaju ciast, po ok. 50 minutach wbijam drewniany patyczek do środka (np. te do szaszłyków) i sprawdzam czy ciasto się do niego przkleja. Jeśli patyczek jest suchy, to wyłączam piecyk i trzymam ciasto w środku jeszcze ok. 10 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach
Po wystygnięciu ciasta można wierzch posypać cukrem pudrem
Zjeść:)
Smacznego :)
Biorę udział w akcjach:
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/07/ucierane-ciasto-z-porzeczkami-i.html