ßßß Cookit - przepis na Chleb z prażoną cebulką

Chleb z prażoną cebulką

nazwa

Wykonanie

Po raz kolejny mam dla Was pyszną propozycję na domowy chleb. Tym razem z dodatkiem prażonej cebuli, która nadała fajny smak i aromat. Chlebek wyszedł wspaniały, najlepiej smakuje z samym masłem. Taki świeżo upieczony i przestudzony można jeść i jeść.
Ten chleb piekę zawsze w weekend, w tygodniu piekę chleb na zakwasie bo wymaga mniej czasu. Ale naprawdę warto go przygotować, nie jest trudny czy skomplikowany, potrzebny jest mu tylko czas. Zrewanżuje się chrupiącą skórką i pysznym smakiem. Miłego dnia życzę a ja wybieram się zaraz do Sypniewa na warsztaty organizowane przez Spiżarnię Kujawsko Pomorską. Oczywiście zdam relację jak wrócę, zapowiada się pysznie i ciekawie.
Zapraszam :-)
Składniki:
Zaczyn
- 400 g mąki pszennej typ 500
- 400 g mąki pszennet typ 1850
- 544 g wody o temperaturze 27 stopni
- 0,6 g suszonych drożdży (3/16 łyżeczki)
Ciasto
- 200 g mąki pszennej chlebowej typ 500
- 206 g wody o temperaturze 41 stopni
- 3 płaskie łyżeczki soli (ja dałam himalajską)
- 2 g suszonych drożdży - 1/2 łyżeczki
- zaczyn cały
- 5 łyżek prażonej cebuli
Wykonanie:
W dużym pojemniku mieszamy wszystkie składniki na zaczyn, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 12-14 godzin. Ja przygotowałam zaczyn wieczorem.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, sypiemy na wierzch drożdże i sól, wlewamy wodę, prażoną cebulę i mieszamy. Dodajemy do miski cały zaczyn i wyrabiamy ciasto na chleb, tak aby składniki się dobrze ze sobą połączyły. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Ciasto wymaga trzykrotnego składania, w ciągu pierwszej godziny ciasto ponownie wyrabiamy, dwa lub trzy razy.
Następnie wyciągamy część ciasta - połowę na blat oprószony porządnie mąką, nasze dłonie też oprószmy i formujemy bochenek składając kilka razy ciasto jak kopertę podsypując lekko mąką. Tak samo postepujemy z drugą częścią ciasta. Przekładamy ciasta do osobnych misek wysypanych mąką i zostawiamy jeszcze pod przykryciem na 30 minut. Możemy także włożyć nasze bochenki do specjalnych koszyków przeznaczonych do wyrastania chleba. Zamierzam takie sobie kupić.
Z 15 minut przed końcem wyrastania wkładamy naczynie żaroodporne lub specjalny garnek do piekarnika i nagrzewamy do 245 stopni. Następnie ostrożnie wykładamy naczynie, zdejmujemy pokrywę i wysypujemy naczynie mąką, wkładamy jeden bochenek a drugi zostawiamy niech sobie jeszcze rośnie. Pieczemy chleb pod przykryciem przez 30 minut, następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 20 minut, aż chleb się zarumieni. Po upieczeniu wykładamy bochenek do wystudzenia a wkładamy ten drugi i postępujemy tak samo. Chleb jest naprawdę pyszny, chrupiąca skórka a w środku miękki i z dziurami. Jestem nim zachwycona, a dodatek cebuli nadał mu wspaniałego smaku.
Źródło:http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2015/04/chleb-z-prazona-cebulka.html