Wykonanie
Po raz kolejny mam dla Was pyszną propozycję na domowy
chleb. Tym razem z dodatkiem prażonej
cebuli, która nadała fajny smak i aromat. Chlebek wyszedł wspaniały, najlepiej smakuje z samym
masłem. Taki świeżo upieczony i przestudzony można jeść i jeść.Ten
chleb piekę zawsze w weekend, w tygodniu piekę
chleb na zakwasie bo wymaga mniej czasu. Ale naprawdę warto go przygotować, nie jest trudny czy skomplikowany, potrzebny jest mu tylko czas. Zrewanżuje się chrupiącą skórką i pysznym smakiem. Miłego dnia życzę a ja wybieram się zaraz do Sypniewa na warsztaty organizowane przez Spiżarnię Kujawsko Pomorską. Oczywiście zdam relację jak
wrócę, zapowiada się pysznie i ciekawie.Zapraszam :-)Składniki:Zaczyn- 400 g
mąki pszennej typ 500- 400 g
mąki pszennet typ 1850- 544 g
wody o temperaturze 27 stopni- 0,6 g
suszonych drożdży (3/16 łyżeczki)Ciasto- 200 g
mąki pszennej chlebowej typ 500- 206 g
wody o temperaturze 41 stopni- 3 płaskie łyżeczki
soli (ja dałam himalajską)- 2 g
suszonych drożdży - 1/2 łyżeczki- zaczyn cały- 5 łyżek prażonej
cebuliWykonanie:W dużym pojemniku mieszamy wszystkie składniki na zaczyn, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 12-14 godzin. Ja przygotowałam zaczyn wieczorem.Do dużej miski wsypujemy
mąkę, sypiemy na wierzch
drożdże i
sól, wlewamy
wodę, prażoną
cebulę i mieszamy. Dodajemy do miski cały zaczyn i wyrabiamy ciasto na
chleb, tak aby składniki się dobrze ze sobą połączyły. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Ciasto wymaga trzykrotnego składania, w ciągu pierwszej godziny ciasto ponownie wyrabiamy, dwa lub trzy
razy.Następnie wyciągamy część ciasta - połowę na blat oprószony porządnie
mąką, nasze dłonie też oprószmy i formujemy bochenek składając kilka
razy ciasto jak kopertę podsypując lekko
mąką. Tak samo postepujemy z drugą częścią ciasta. Przekładamy ciasta do osobnych misek wysypanych
mąką i zostawiamy jeszcze pod przykryciem na 30 minut. Możemy także włożyć nasze bochenki do specjalnych koszyków przeznaczonych do wyrastania
chleba. Zamierzam takie sobie kupić.Z 15 minut przed końcem wyrastania wkładamy naczynie żaroodporne lub specjalny garnek do piekarnika i nagrzewamy do 245 stopni. Następnie ostrożnie wykładamy naczynie, zdejmujemy pokrywę i wysypujemy naczynie
mąką, wkładamy jeden bochenek a drugi zostawiamy niech sobie jeszcze rośnie. Pieczemy
chleb pod przykryciem przez 30 minut, następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 20 minut, aż
chleb się zarumieni. Po upieczeniu wykładamy bochenek do wystudzenia a wkładamy ten drugi i postępujemy tak samo.
Chleb jest naprawdę pyszny, chrupiąca skórka a w środku miękki i z dziurami. Jestem nim zachwycona, a dodatek
cebuli nadał mu wspaniałego smaku.