ßßß
 
            
         Od dłuższego już czasu sama robię wędlinę na kanapki, nie kupuje jej w sklepach. Tak się przyzwyczaiłam do domowych wyrobów, że inne mi po prostu nie smakują. Dzisiaj zrobiłam pieczony w rękawie filet z kurczaka z aromatycznymi przyprawami. Wyszedł pyszny w smaku.Taka wędlina na kanapki długo utrzymuje świeżość i zdecydowanie lepiej jeść taką niż sklepową, która jest pełna dziwnych dodatków.Zapraszam :-)Składniki:- podwójny filet z kurczaka- 3 łyżeczki marynaty staropolskiej Skworcu- 2 łyżeczki przyprawy węgierskiej Skworcu- 2 łyżki oliwy- 1 łyżka wodyWykonanie:Filet kroimy na dwie części, w miseczce mieszamy oliwę, przyprawy i wodę i nacieramy taką mieszanką mięso, chowamy do miski z zamknięciem i umieszczamy w lodówce na 18 godzin, najlepiej zrobić to wieczorem a po przyjściu z pracy upiec. Mięso przekładamy do rękawa do pieczenia, zamykamy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra dół przez 1 godzinę i 15 minut. Następnie blaszkę z mięsem wyciągamy i przecinamy rękaw, zostawiamy na 2 godziny, aby mięso wystygło i odpoczęło. Przechowujemy w lodówce.
Od dłuższego już czasu sama robię wędlinę na kanapki, nie kupuje jej w sklepach. Tak się przyzwyczaiłam do domowych wyrobów, że inne mi po prostu nie smakują. Dzisiaj zrobiłam pieczony w rękawie filet z kurczaka z aromatycznymi przyprawami. Wyszedł pyszny w smaku.Taka wędlina na kanapki długo utrzymuje świeżość i zdecydowanie lepiej jeść taką niż sklepową, która jest pełna dziwnych dodatków.Zapraszam :-)Składniki:- podwójny filet z kurczaka- 3 łyżeczki marynaty staropolskiej Skworcu- 2 łyżeczki przyprawy węgierskiej Skworcu- 2 łyżki oliwy- 1 łyżka wodyWykonanie:Filet kroimy na dwie części, w miseczce mieszamy oliwę, przyprawy i wodę i nacieramy taką mieszanką mięso, chowamy do miski z zamknięciem i umieszczamy w lodówce na 18 godzin, najlepiej zrobić to wieczorem a po przyjściu z pracy upiec. Mięso przekładamy do rękawa do pieczenia, zamykamy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra dół przez 1 godzinę i 15 minut. Następnie blaszkę z mięsem wyciągamy i przecinamy rękaw, zostawiamy na 2 godziny, aby mięso wystygło i odpoczęło. Przechowujemy w lodówce.




