Wykonanie
Od dłuższego już czasu sama robię
wędlinę na kanapki, nie kupuje jej w sklepach. Tak się przyzwyczaiłam do domowych wyrobów, że inne mi po prostu nie smakują. Dzisiaj zrobiłam pieczony w rękawie
filet z kurczaka z aromatycznymi przyprawami. Wyszedł pyszny w smaku.Taka
wędlina na kanapki długo utrzymuje świeżość i zdecydowanie lepiej jeść taką niż sklepową, która jest pełna
dziwnych dodatków.Zapraszam :-)Składniki:- podwójny
filet z kurczaka- 3 łyżeczki marynaty staropolskiej Skworcu- 2 łyżeczki
przyprawy węgierskiej Skworcu- 2 łyżki
oliwy- 1 łyżka
wodyWykonanie:Filet kroimy na dwie części, w miseczce mieszamy
oliwę,
przyprawy i
wodę i nacieramy taką mieszanką
mięso, chowamy do miski z zamknięciem i umieszczamy w lodówce na 18 godzin, najlepiej zrobić to wieczorem a po przyjściu z pracy upiec.
Mięso przekładamy do rękawa do pieczenia, zamykamy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra dół przez 1 godzinę i 15 minut. Następnie blaszkę z
mięsem wyciągamy i przecinamy rękaw, zostawiamy na 2 godziny, aby
mięso wystygło i odpoczęło. Przechowujemy w lodówce.