Wykonanie
Bardzo lubię zdrowe przekąski, i moje chłoapki również. Takie batoniki świetnie się nadają do zabrania ze sobą do szkoły lub pracy, na wycieczkę czy podróż. Są świetne w smaku i zdrowe. Gdy je zobaczyłam u Moniki wiedziałam, że takie zrobię. Batoniki najeżone
bakaliami o smaku
kawowym.Zapraszam, częstujcie się :-)Składniki:- 1 szklanka
kaszy kuskus- 1 szklanka zaparzonej
kawy ziarnistej Kimbo Superior Blend- 3 łyżki
miodu- odrobina
mleka do
kawy- 2
białka- 5 łyżek
ziaren słonecznika- 4 łyżki
rodzynek Skworcu- 3 łyżki
jagód goji- 4 łyżki
płatków owsianych- 2 łyżki karobu Skworcu- 5
śliwek kalifornijskich suszonych Skworcu- 5
mandarynek kandyzowanych SkworcuWykonanie:Do miski wsypujemy
kaszę kuskus, zalewamy świeżo zaparzoną
kawą w ekspresie, ja dodałam jeszcze odrobinę
mleka. Jeżeli chodzi o moc to taką jak pijemy. Odstawiamy, aby
kasza napęczniała i zmiękła, na 15-20 minut. Pozostawiamy do wystudzenia. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy oprócz
białka, które ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy i mieszamy. Blaszkę lub prostokątne naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę i wyrównujemy oraz przyciskamy łyżką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół przez 25 minut, następnie zwiększamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy jeszcze 5 minut. Wyciągamy z piekarnika, wyciągamy z papierem z blaszki i studzimy, następnie kroimy
ostrym nożem na kawałki, przechowujemy w zamknietym pojemniku.Smacznego :-)