ßßß Cookit - przepis na Batoniki kawowo-bakaliowe z kaszy

Batoniki kawowo-bakaliowe z kaszy

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię zdrowe przekąski, i moje chłoapki również. Takie batoniki świetnie się nadają do zabrania ze sobą do szkoły lub pracy, na wycieczkę czy podróż. Są świetne w smaku i zdrowe. Gdy je zobaczyłam u Moniki wiedziałam, że takie zrobię. Batoniki najeżone bakaliami o smaku kawowym.
Zapraszam, częstujcie się :-)
Składniki:
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 1 szklanka zaparzonej kawy ziarnistej Kimbo Superior Blend
- 3 łyżki miodu
- odrobina mleka do kawy
- 2 białka
- 5 łyżek ziaren słonecznika
- 4 łyżki rodzynek Skworcu
- 3 łyżki jagód goji
- 4 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki karobu Skworcu
- 5 śliwek kalifornijskich suszonych Skworcu
- 5 mandarynek kandyzowanych Skworcu
Wykonanie:
Do miski wsypujemy kaszę kuskus, zalewamy świeżo zaparzoną kawą w ekspresie, ja dodałam jeszcze odrobinę mleka. Jeżeli chodzi o moc to taką jak pijemy. Odstawiamy, aby kasza napęczniała i zmiękła, na 15-20 minut. Pozostawiamy do wystudzenia. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy oprócz białka, które ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy i mieszamy. Blaszkę lub prostokątne naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę i wyrównujemy oraz przyciskamy łyżką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół przez 25 minut, następnie zwiększamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy jeszcze 5 minut. Wyciągamy z piekarnika, wyciągamy z papierem z blaszki i studzimy, następnie kroimy ostrym nożem na kawałki, przechowujemy w zamknietym pojemniku.
Smacznego :-)
Źródło:http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2014/11/batoniki-kawowo-bakaliowe-z-kaszy.html