Wykonanie
Dostałam dzisiaj
jagody. Całe 2 kg :-). Zamrożone już mam w woreczkach, więc postanowiłam zrobić frużelinę
jagodową. Pyszna do
lodów, naleśników lub ciast. Przyda się zimą. W piwnicy stoi już frużelina truskawkowa, będzie i jagodowa no i jeszcze wiśniowa.Zapraszam :-)Składniki:- 2 kg
jagód- 500 g
cukru- 500 ml
wody + 250 do wymieszania z
mąką-
cukier waniliowy- sok z 1
cytryny- 14 łyżeczek
mąki ziemniaczanejWykonanie:
Jagody myjemy. Przekładamy do garnka, wsypujemy
cukier,
sok z cytryny i 500 ml
wody. Gotujemy na małym ogniu, aż
jagody się troszkę rozpadną. Ja gotowałam godzinę. Następnie w 250 ml zimnej
wody rozrabiamy
mąkę i wlewamy do
jagód, mieszamy i gotujemy jeszcze z chwilę, mieszamy. Gorącą frużelinę przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy na chwilę do góry dnem. Pysznie smakuje do gofrów,
lodów, naleśników czy po prostu jako dodatek do
bułki na śniadanie.Smacznego :-)