ßßß Cookit - przepis na Ciacho na zimno z galaretką :-) czerwono-białe :-)

Ciacho na zimno z galaretką :-) czerwono-białe :-)

nazwa

Wykonanie

Pojawiły się moje ulubione truskawki i kupiłam sobie troszkę :-) najadłam się, obdarowałam rodzinkę i jeszcze mi zostało, więc postanowiłam zrobić ciacho, tak na zimno bez pieczenia. Słoneczko świeci i jest ciepło, więc takie ciasto jest idealne :-)
z twarogiem i galaretką oczywiście truskawkową. Jest bardzo pyszne i orzeźwiające w smaku.
Spróbujcie sami :-)
Składniki:
- 500 g twarożku półtłustego
- 200 g jogurtu naturalnego
- 4 łyżeczki żelatyny
- 80 g cukru pudru
- opakowanie biszkoptów
- 80 dag truskawek
- 4 galaretki truskawkowe
- dodatkowo 40 g cukru pudru
- 50 g mleka
Wykonanie:
Blaszkę - tortownicę (średnica 26 cm) wysmarować masłem i ułożyć biszkopty.
Twarożek zmiksować z jogurtem i cukrem pudrem, żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej, przegotowanej wody i przestudzić, dodać do twarożku i wymieszać. Wyłożyć na biszkopty i schować do lodówki.
Truskawki obieramy i myjemy.
Do miski wrzucamy 400 g truskawek i miksujemy z 40 g cukru pudru na mus. W 500 ml gorącej, przegotowanej wody rozpuszczamy 2 galaretki i studzimy. Jak jest już zimna to dodajemy mus z truskawek, mieszamy i wylewamy na warstwę białą. Schładzamy w lodówce - i tu musimy troszkę poczekać, aż porządnie zgęstnieje, masa z twarogu szybko zastyga.
W między czasie w 700 ml gorącej, przegotowanej wody rozpuszczamy kolejne dwie galaretki i studzimy. Jak już są zimne to dodajemy 50 ml mleka i mieszamy.
Jak już masa z musem truskawkowym nam zgęstnieje to układamy na niej kawałki truskawek i zalewamy galaretką z mlekiem. Ponownie schładzamy.
Ciasto najlepiej zostawić na całą noc w lodówce, aż się schłodzi i stężeje.
Smacznego :-)
Źródło:http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2014/05/ciacho-na-zimno-z-galaretka-czerwono.html