Wykonanie
W sezonie
truskawkowym szkoda by było nie wykorzystać takiego przepisu. Intensywnie
truskawkowy, chłodny, sernikowy ... bardzo nam smakował :)Składniki:70 dag
truskawek (35 dag zmiksowanych i 35 dag pokrojonych w słupki)2
galaretki truskawkowe3 łyżeczki
żelatynypół szklanki
śmietanki kremówki (ja zrobiłam w wersji light: z
jogurtem naturalnym)50 dag
serka śmietankowego kremowego lub
twarożku trzykrotnie mielonego2 opakowania
biszkoptów lub
ciastek typu petitki5 łyżek
cukru pudru (to jednak zależy od kwaśności
truskawek, wedle uznania)Dużą tortownicę lub blaszkę 25 x 30 cm wyłożyć
ciastkami.
Truskawki zmiksować dokładnie blenderem razem z
cukrem pudrem. Dodać
twarożek,
śmietanę (lub
jogurt), zmiksować na gładką masę.
Galaretki truskawkowe oraz
żelatynę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej
wody, przestudzić. Ostudzone, dodawać powoli do masy, jednocześnie miksując. Wstawić masę do lodówki. Gdy zaczyna tężeć wymieszać z pokrojonymi
truskawkami, wylać na
ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki.Na wierzch można wyłożyć
truskawki zalane
galaretką truskawkową,
bitą śmietanę - co kto lubi. Przechowywać w lodówce.Smacznego :)