Wykonanie
Danie wegetariańskie.
Kasza kus-kus z warzywami :-)
Bakłażan,
papryka,
cukinia i
pomidor - pyszności. Danie na obiad, kolację, na drugie śniadanie do pracy, na wycieczkę. Na różne okazje.Bardzo lubię robić dania z
kaszy i to różnej :-) takie danie można zrobić także z
kaszą jaglaną.Składniki:- 400 g
kaszy kus-kus (1 opakowanie)- 2
papryki czerwone- 2
pomidory- 2 małe
cukinie- 1
bakłażan- szklanka pestek
słonecznika-
sól,
pieprz- 2 gałązki świeżej
bazylii- 2 łyżki
oleju- 2 łyżeczki
ziół prowansalskichWykonanie:
Kaszę przesypujemy do miski, dodajemy łyżeczkę
soli, łyżkę
oleju i zalewamy gorącą, przegotowaną
wodą 0,5 cm ponad wysokość
kaszy (przepis na każdym opakowaniu). Odstawiamy.Na patelnię wysoką lub garnek wrzucamy pokrojoną w kostkę
cukinie,
bakłażana,
papryki i
pomidorki. Zalewamy szklanką
wody i dusimy do miękkości, w razie potrzeby
wody dolewamy. Przyprawiamy
ziołami prowansalskimi i
pieprzem.
Kaszę przegarniamy widelcem aby ją rozdzielić i wrzucamy do warzyw. Mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku.Na suchej patelni prażymy na złoty kolor
słonecznik, świeżą
bazylię siekamy i dodajemy do
kaszy. Mieszamy. Przekładamy do miseczki i przechowujemy w lodówce.Smacznego :-)