Wykonanie
Pobyt w Indiach otworzył mnie na smaki, o których istnieniu nawet nie miałam pojęcia. Różnorodność przypraw, zaskakujące połączenia i bogactwo aromatów, to właśnie potęga kuchni wschodu. Nie ukrywam, że na początku nie było mi łatwo. Już po pierwszym tygodniu zaczęło brakować mi polskiego
pieczywa, czy
sera żółtego, jednak po pewnym czasie zatraciłam się w tych przyprawach i aromatach bez reszty. I do dziś kuchnia hinduska jest jedną z moich ulubionych a
kurczak Tikka
Masala już na stałe wpisał się do mojego menu.POTRZEBNE SKŁADNIKI (4 porcje)2 duże
piersi kurczakaMarynata:150 g
jogurtu naturalnegopo 1 łyżeczce:
soli, sproszkowanego
imbiru, sproszkowanego
cynamonu,
papryki chilli, kuminu,
curry (lub
masali)Sos:2 łyżki
masła1
cebula1 ząbek
czosnku3 cm świeżego
imbiru400 g
pomidorów z puszki400 g
cieciorki gotowanej z puszkipo 1 łyżeczce: ostrej i
słodkiej papryki, kuminu1/2 łyżeczki zmielonych nasion
kolendry2 łyżeczki
curry (lub
masali)1 łyżeczka
brązowego cukru1-2 łyżek
octu balsamicznegosólpieprzDo podania:300 g
ryżuśmietanka kremówkaświeża
kolendraSPOSÓB PRZYGOTOWANIA
kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki marynaty wymieszać na jednolitą masę. Dodać do niej
kurczaka i odstawić na co najmniej godzinę. Po tym czasie rozgrzać na patelni
oliwę i podsmażyć
mięso (wcześniej usunąć z niego nadmiar marynaty). Gotowego
kurczaka odstawiamy z ognia i przechodzimy do przyrządzenia sosu, na innej patelni rozpuszczamy
masło, dodajemy drobno posiekaną
cebulę i kiedy ta się zeszkli, dodajemy sprasowany
czosnek i pokrojony w drobne paseczki świeży
imbir. Chwilę wszystko razem smażymy, następnie dodajemy wszystkie
przyprawy i trzymamy je jeszcze na ogniu przez około 1 minutę. Następnie dodajemy
pomidory i wszystko razem zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dodajemy
cukier,
ocet, przyprawiamy
solą i
pieprzem. Wszystko razem dusimy przez około 10 minut, na końcu dodajemy podsmażonego wcześniej
kurczaka i
cieciorkę. Wszystko razem mieszamy i dusimy jeszcze przez kolejne 5-10 minut. I gotowe :)Danie podajemy z
ryżem, kremówką i oprószone świeżą
kolendrą. SMACZNEGO!