ßßß Cookit - przepis na KURCZAK TIKKA MASALA

KURCZAK TIKKA MASALA

nazwa

Wykonanie

Pobyt w Indiach otworzył mnie na smaki, o których istnieniu nawet nie miałam pojęcia. Różnorodność przypraw, zaskakujące połączenia i bogactwo aromatów, to właśnie potęga kuchni wschodu. Nie ukrywam, że na początku nie było mi łatwo. Już po pierwszym tygodniu zaczęło brakować mi polskiego pieczywa, czy sera żółtego, jednak po pewnym czasie zatraciłam się w tych przyprawach i aromatach bez reszty. I do dziś kuchnia hinduska jest jedną z moich ulubionych a kurczak Tikka Masala już na stałe wpisał się do mojego menu.
POTRZEBNE SKŁADNIKI (4 porcje)
2 duże piersi kurczaka
Marynata:
150 g jogurtu naturalnego
po 1 łyżeczce: soli, sproszkowanego imbiru, sproszkowanego cynamonu, papryki chilli, kuminu, curry (lub masali)
Sos:
2 łyżki masła
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 cm świeżego imbiru
400 g pomidorów z puszki
400 g cieciorki gotowanej z puszki
po 1 łyżeczce: ostrej i słodkiej papryki, kuminu
1/2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
2 łyżeczki curry (lub masali)
1 łyżeczka brązowego cukru
1-2 łyżek octu balsamicznego
sól
pieprz
Do podania:
300 g ryżu
śmietanka kremówka
świeża kolendra
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki marynaty wymieszać na jednolitą masę. Dodać do niej kurczaka i odstawić na co najmniej godzinę. Po tym czasie rozgrzać na patelni oliwę i podsmażyć mięso (wcześniej usunąć z niego nadmiar marynaty). Gotowego kurczaka odstawiamy z ognia i przechodzimy do przyrządzenia sosu, na innej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebulę i kiedy ta się zeszkli, dodajemy sprasowany czosnek i pokrojony w drobne paseczki świeży imbir. Chwilę wszystko razem smażymy, następnie dodajemy wszystkie przyprawy i trzymamy je jeszcze na ogniu przez około 1 minutę. Następnie dodajemy pomidory i wszystko razem zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dodajemy cukier, ocet, przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem dusimy przez około 10 minut, na końcu dodajemy podsmażonego wcześniej kurczaka i cieciorkę. Wszystko razem mieszamy i dusimy jeszcze przez kolejne 5-10 minut. I gotowe :)
Danie podajemy z ryżem, kremówką i oprószone świeżą kolendrą. SMACZNEGO!
Źródło:http://www.zasmakowana.pl/kurczak-tikka-masala