ßßß
Ostatnio chodziła za mną pieczona marchew, taka klasyczna. Odrzuciłam więc plany blendowania kolejnego smoothie z jagodami i zabrałam się za przyrządzanie sałatki z pieczoną marchewką!Przepis ultra prosty i szybki :) W sam raz na letni lunch.Składniki:szpinakpomidorki koktajlowejagodyMARCHEWKA! dużo :)sól i pieprzoliwa / olej rzepakowyopcjonalnie: gałązki rozmarynuDo dzieła:Marchew szorujemy, odcinamy nać na wysokości ok. 2-3 cm i przekrajamy na pół. Wbijajcie nóż przy natce, wtedy każdy z kawałków zatrzyma odrobinę czuprynki :) Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym polskim i solidnie przyprawiamy solą i pieprzem. Tutaj możecie również dodać gałązki rozmarynu, ja wybrałam tym razem klasyk bez tego dodatku :)Marchewki pieczemy w 180*C około 30 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy są już miękkie i przyjemnie zmieniły smak na lekko wytrawny. Jeśli tak, pakujemy wszystko na talerz pełen liści szpinaku i jemy, póki jakiś zająć ich nam nie zwinie! :)
