Wykonanie

Ciasto naleśnikowe2
jajka200- 220g
mąki pszennej200ml
wody200ml
mleka1 łyżka
cukruszczypta
soligarść
malin2 łyżki
oleju do ciasta +
olej do smażeniaSos Bolognese:0,5kg
mięsa mielonego wołowego300ml
przecieru pomidorowego2 ząbki
czosnku1
cebulapół puszki
kukurydzypół puszki
czerwonej fasoliprzyprawy:
sól,
pieprz,
papryka ostra, słodka,
bazyliaSos beszamelowy60ml
mleka50g
masła50 g
mąkigałka muszkatołowa,
pieprz,
sólPrzygotowaniePrzesiewam
mąkę do miski, wbijam
jajka, dodaje
cukier,
sól,
olej,
mleko i
wodę. Miksuje ciasto do powstania gładkiej masy. Odstawiam na 30 minut. Patelnię rozgrzać z odrobiną
oleju. Wlewać ciasto na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron na rumiano.
Cebulę kroję w drobną kostkę i smażę na rozgrzanym
oleju.
Czosnek przeciskam przez praskę i dodaje do
cebuli. Następnie dorzucam
mięso i smażę chwilę razem, ciągle mieszając. Przyprawiam
solą,
pieprzem i
papryką. Po kilku minutach dodaje
przecier pomidorowy. Sos gotuję na małym ogniu około 20 minut. Pod koniec gotowania dodaje
fasolę i
kukurydzę.Ja lubię sos bardziej gęsty, dlatego mieszam łyżkę
mąki z dwoma łyżkami
mleka, dodaje trochę sosu i wlewam z powrotem na patelnię.Naleśniki wypełniam farszem i umieszczam w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym tłuszczem. Całość zalewam
sosem beszamelowym: z 600 ml
mleka odlewam szklankę, do której dodaję
mąkę i robię zaklepkę. Do rondla wkładam
masło, wlewam
mleko, wsypuję
przyprawy, doprowadzam do wrzenia i wlewam
mąkę rozrobioną z
mlekiem, cały czas mieszając, aż sos wyjdzie gęsty.Zapiekam 8 minut w temperaturze 180 stopni.

