Wykonanie

Składniki:0,5kg
karkówki2
cebule3 ząbki
czosnkułyżeczka
olejuMARYNATA:1,5szklanki
wody1,5 łyżeczki
musztardy sarepskiej1 łyżeczka
papryki czerwonej1 łyżeczka
papryki ostrej1 łyżeczka
pieprzu Cayenne1 łyżeczka
soli1 kostka (rosołowa lub wołowa)3 łyżki
octu balsamicznego5 łyżek
ketchupu pikantnegoSposób przygotowania
Mięso kroje w plastry. Obsypuję je obficie
solą,
pieprzem,
papryką ostrą i słodką, a następnie przekładam do miski.
Cebulę kroję w piórka,
czosnek przeciskam przez praskę i dodaję do
mięsa. Podlewam odrobiną
oliwy, przykrywam folią spożywczą i wkładam do lodówki, najlepiej na całą noc.Następnego dnia
mięso smażę na
oleju (bez
cebuli).Przygotowuje zalewę- wszystkie składniki mieszam razem. W naczyniu żaroodpornym układam
połowę mięsa,
cebulę, drugą
połowę mięsa. Wszystko zalewam sosem.Wkładam do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piekę przez około godzinę. Następnie zdejmuje przykrycie i zapiekam kolejne 1,5 godziny. Podałam z
bagietką.
