ßßß Cookit - przepis na Karkówka z piekarnika

Karkówka z piekarnika

nazwa

Wykonanie

Składniki:
0,5kg karkówki
2 cebule
3 ząbki czosnku
łyżeczka oleju
MARYNATA:
1,5szklanki wody
1,5 łyżeczki musztardy sarepskiej
1 łyżeczka papryki czerwonej
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka pieprzu Cayenne
1 łyżeczka soli
1 kostka (rosołowa lub wołowa)
3 łyżki octu balsamicznego
5 łyżek ketchupu pikantnego
Sposób przygotowania
Mięso kroje w plastry. Obsypuję je obficie solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, a następnie przekładam do miski. Cebulę kroję w piórka, czosnek przeciskam przez praskę i dodaję do mięsa. Podlewam odrobiną oliwy, przykrywam folią spożywczą i wkładam do lodówki, najlepiej na całą noc.
Następnego dnia mięso smażę na oleju (bez cebuli).
Przygotowuje zalewę- wszystkie składniki mieszam razem. W naczyniu żaroodpornym układam połowę mięsa, cebulę, drugą połowę mięsa. Wszystko zalewam sosem.
Wkładam do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piekę przez około godzinę. Następnie zdejmuje przykrycie i zapiekam kolejne 1,5 godziny. Podałam z bagietką.
Źródło:http://gotujejakmasterchef.blogspot.com/2015/06/karkowka-z-piekarnika.html