Wykonanie
Składniki:0,5kg
mięsa mielonego wołowego30dkg
pieczarekpół puszki
kukurydzymały słoiczek
przecieru pomidorowego1
cebula2 ząbki
czosnku100 ml
śmietanysól,
pieprz,
bazylia,
oreganook. 20dkg
sera żółtego (startego)Przygotowanie
Cebulę kroję w drobną kostkę i szklę na
oleju.
Pieczarki ścieram na tarce z dużymi oczkami, dodaje do
cebuli i smażę. Następnie dodaje
mięso mielone i całość podsmażam około 15 minut. Przyprawiam i dodaje pół słoiczka
przecieru pomidorowego. Mieszam, podduszam chwilę i odstawiam do ostudzenia. Nadziewam suchy
makaron (delikatnie, uważać, aby rurki nie popękały).Naczynie żaroodporne smaruje
masłem. Układam połowę rurek.
Śmietanę mieszam z drugą połową
koncentratu pomidorowego oraz z 50 ml
wody. Dosypuje
sól,
bazylię i
oregano. Połowę wylewam na
makaron. Układam drugą warstwę
makaronu, polewam resztą
śmietany. Na wierzch wykładam starty,
żółty ser. Kto lubi może posypać go
ziołami prowansalskimi.Zapiekam pod przykryciem 35 minut w temperaturze 180 stopni. Odkrywam i zapiekam jeszcze kilka minut, żeby wierzch się zarumienił.