ßßß Cookit - przepis na Sernik na zimno z frużeliną brzoskwiniową

Sernik na zimno z frużeliną brzoskwiniową

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Biszkopt:
3 jajka,
1 budyń śmietankowy lub waniliowy ( bez cukru ),
100g cukru,
szczypta soli,
85g mąki pszennej,
1/2 łyżeczki octu,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
4 łyżki oleju.
Masa serowa:
250ml mleka,
20g żelatyny,
500g twarogu tłustego,
500g sera mascarpone,
5-6 łyżek cukru pudru.
Frużelina brzoskwiniowa:
puszka brzoskwiń w syropie ( 411g z syropem ),
2 łyżki cukru pudru,
1 i 1/2 łyżeczki żelatyny,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie:
Biszkopt:
Odzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, w czasie ubijania dodawać cukier. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia, octem i 1 łyżką oleju - pozostawić do wyrośnięcia. Do ubitych białek dodawać powoli i delikatnie mieszając, łącząc wyrośnięte żółtka, mąkę, budyń (proszek) i na koniec olej. Wlać do tortownicy ( o średnicy 26cm). Piec w rozgrzanym piekarniku w 180stopniach C przez ok. 20minut. Po upieczeniu pozostawić biszkopt do całkowitego ostygnięcia.
Masa serowa:
Mleko zagotować i po zdjęciu z ognia rozpuścić w nim żelatynę. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Jeżeli chcesz mieć bardziej gładką masę twaróg zmiel dwukrotnie maszynką. Twaróg wymieszać z mascarpone i z cukrem pudrem ( ilość cukru pudru można samemu dodawać - w zależności jakie kto słodkie lubi ). Gdy mleko wystygnie wlać do masy serowej i zmiksować. Gotową masę przełożyć na biszkopt, wyrównać i włożyć do lodówki.
Frużelina brzoskwiniowa:
Brzoskwinie razem z syropem przełożyć do garnuszka. Zagotować z cukrem pudrem. Mieszać do momentu aż cukier puder się rozpuści. Dodać rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną w minimalnej ilości zimnej wody. Zamieszać i po chwili ściągnąć z ognia. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody i dodać do brzoskwiń. Dokładnie wymieszać i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ostygniętą frużelinę wyłożyć na górę ciasta, które można odrazu kroić i jeść z lejącą się frużeliną ( o ile masa serowa dobrze stężała ).
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2015/09/sernik-na-zimno-z-fruzelina.html