Wykonanie
Składniki:Ciasto:260g
mąki pszennej,1
jajko,16g
cukru waniliowego,70g
cukru pudru,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,125g zimnego niesolonego
masła.Ponadto:620g już obranych i z usuniętym środkiem
jabłek,1/2
cytryny,1 łyżeczka
cynamonu,1 czubata łyżka
jogurtu greckiego ( można zastąpić
śmietaną 18%),1 szklanka
cukru pudru ( szklanka o pojemności 250ml),
budyń śmietankowy z
cukrem,500ml
mleka.Przygotowanie:
Zimne
masło pokroić w kostkę. Do miski włożyć wszystkie składniki na ciasto i je zagnieść. Zagniecione ciasto podzielić na pół. Jedną polówkę rozprowadzić na spodzie blachy ( o wym. 22,5X28cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem. Obrane i z usuniętym środkiem
jabłka pokroić w plasterki, skropić
cytryną, posypać
cynamonem, wymieszać i wyłożyć na ciasto. Rozprowadzić równomiernie. Ugotować
budyń zgodnie z opisem jaki jest na opakowaniu i jeszcze gorący wylać na
jabłka, mniej więcej równomiernie rozprowadzić . Drugą część ciasta rozwałkowaną wyłożyć na górę, ponakłuwać widelcem. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 190stopni C i piec ok.35-45minut.
Cukier puder wymieszać z
jogurtem greckim, tak by powstał
lukier i po upieczeniu ciasta wylać go na jeszcze gorący jabłecznik. Odstawić do ostygnięcia.
Smacznego!!!