Wykonanie
Musiałam dziś coś wymyślić by dojrzałe
banany leżące w kuchni się nie zmarnowały. I jak to dobrze, że zbieram gazetki ze sklepów, w których są przepisy. Przypomniał mi się jeden przepis na
chipsy z
bananów w gazetce ze sklepu Asda. Postanowiłam go wypróbować.Składniki:4 dojrzałe
banany,1
cytryna,
cynamon.Przygotowanie:Blaszkę posmarować
olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do miseczki wycisnąć
sok z cytryny.
Banany pokroić w plasterki (5-8mm - czym cieńsze tym bardziej po upieczeniu będą chrupiące, ja wolę jednak ciut grubsze i miękkie po upieczeniu).
Banany zanurzać w
soku z cytryny i układać na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia i lekko pokopionej
oliwą), lekko opruszyć
cynamonem. Piec w rozgrzanym piekarniku do 110 stopni C przez 1h-1h30min. Pieczenie zależy od grubości pokrojonych
bananów. W połowie pieczenia odwrócić
owoce. Po upieczeniu można posypać grubozmieloną
solą.
Smacznego!!!