Wykonanie
Składniki:
biszkopt upieczony według przepisu kliknij tu,
bezy upieczone według przepisu kliknij tu - można zrobić z połowy składników, na pewno wystarczą lub kupić gotowe,masa budyniowa: 2 budynie
waniliowe,
cukier ( jeżeli budynie są z
cukrem, to dać troszkę mniej niż 1/2 szklanki, jeżeli są bez
cukru dać 1 szklankę), 0,65ml
mleka, kostka
masła w temperaturze pokojowej.
owoce do dekoracji:
borówki i
maliny,
woda do nasączenia
biszkoptu: pół szklanki ciepłej
wody, dwie łyżeczki
cukru i sok wyciśnięty z połówki
cytryny,6 kostek
czekolady.Przygotowanie:Zrobić
budyń z dwóch paczek z 0.65ml
mleka - tak by był sztywny. Ostudzić.
Masło utrzeć i dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i nadal ucierać ( gdy
budyń wystygnie
zrobi się kożuch, wyciągnąć go, nie dodawać do masy gdyż zrobią się grudki).Przygotować
biszkopt i
bezy.
Biszkopt przekroić na pół. Obie połówki dość mocno nasączyć
wodą z sokiem z
cytryny i
cukrem. Jedną warstwę posmarować masą budyniową.
Położyć
bezy i spróbować je wcisnąć w masę. Puste miejsca lekko uzupełnić masą. Położyć drugą połowę
biszkoptu. Górę i boki posmarować masą - boki lekko, a górę tak by
owoce się trzymały.
Borówki wcisnąć pomiędzy jedną, a drugą warstwę
biszkopta - dookoła. Startą
czekoladą obsypać boki ciasta. Na górze według własnej wizji ułożyć
owoce. Tort włożyć do lodówki na ok.2h.