ßßß Cookit - przepis na Tort z masą budyniową i bezami.

Tort z masą budyniową i bezami.

nazwa

Wykonanie

Składniki:
biszkopt upieczony według przepisu kliknij tu,
bezy upieczone według przepisu kliknij tu - można zrobić z połowy składników, na pewno wystarczą lub kupić gotowe,
masa budyniowa: 2 budynie waniliowe, cukier ( jeżeli budynie są z cukrem, to dać troszkę mniej niż 1/2 szklanki, jeżeli są bez cukru dać 1 szklankę), 0,65ml mleka, kostka masła w temperaturze pokojowej.
owoce do dekoracji: borówki i maliny,
woda do nasączenia biszkoptu: pół szklanki ciepłej wody, dwie łyżeczki cukru i sok wyciśnięty z połówki cytryny,
6 kostek czekolady.
Przygotowanie:
Zrobić budyń z dwóch paczek z 0.65ml mleka - tak by był sztywny. Ostudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i nadal ucierać ( gdy budyń wystygnie zrobi się kożuch, wyciągnąć go, nie dodawać do masy gdyż zrobią się grudki).
Przygotować biszkopt i bezy.
Biszkopt przekroić na pół. Obie połówki dość mocno nasączyć wodą z sokiem z cytryny i cukrem. Jedną warstwę posmarować masą budyniową.
Położyć bezy i spróbować je wcisnąć w masę. Puste miejsca lekko uzupełnić masą. Położyć drugą połowę biszkoptu. Górę i boki posmarować masą - boki lekko, a górę tak by owoce się trzymały. Borówki wcisnąć pomiędzy jedną, a drugą warstwę biszkopta - dookoła. Startą czekoladą obsypać boki ciasta. Na górze według własnej wizji ułożyć owoce. Tort włożyć do lodówki na ok.2h.
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2013/06/tort-z-masa-budyniowa-i-bezami.html