Wykonanie
Pleśniak, ciasto proste do upieczenia, a do tego bardzo smaczne.

Składniki:200 g zimnego
masła do pieczenia (ja użyłam
margarynę Kasię),3 szklanki
mąki pszennej,2 łyżki
kakao,4 lub 5 jaj, w zależności od wielkości (oddzielić
białka od
żółtek),1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia,2/3 szklanki
cukru pudru,2 łyżki
cukru pudru,słoik
dżemu z czarnej porzeczki, można dodatkowo włożyć świeżych
owoców.Przygotowanie:
Masło siekamy razem z
mąką, 2 łyżkami
cukru,
proszkiem do pieczenia, szczyptą
soli i 4
żółtkami. Ciasto zagniatamy (ciężko jest ale da się ładnie zagnieść). Zagniecione ciasto dzielimy na trzy równe części. Jedną z nich ugniatamy z
kakao. Zagniecione trzy części wkładamy do lodówki do stwardnienia.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy 2/3 szklanki
cukru pudru.Blachę 24 x 32 cm wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone jasne ciasto ścieramy na tarce i ręką delikatnie rozprowadzamy po dnie blaszki. Następnie smarujemy grubą warstwą
dżemu. Na to ścieramy ciemną część ciasta i układamy na niej pianę z
białek. Na wierzch ścieramy ostatnią, jasną część ciasta.Pieczemy ok. 40 - 50 minut w temp. 180ºC.Ciasto najlepiej kroić gdy ostygnie. Ja niestety nie doczekałam się i pokroiłam ciepłe, nawet nie zdążyłam na wierzch posypać
cukrem pudrem :)Przepis zaczerpnęłam z bloga Pani Doroty .Smacznego!!!