Wykonanie
Cześć =) Bardzo lubię
pomidory pod różnymi postaciami. Jem każdego dnia przynajmniej jednego
pomidora i i wypijam szklankę
soku pomidorowego. Moja sympatia do
pomidorów ma również przełożenie na zupy.Jedną z moich ulubionych zup, o ile nie ulubioną - jest zupa pomidorowa.Robię ją o każdej
porze roku, zarówno z
ryżem, jak i
makaronem, choć preferuję z
ryżem, jeśli mam ochotę na
pomidorową z
ryżem lub z
makaronem, jeśli mam ochotę na
pomidorową z
makaronem. Jeśli robię ją z
makaronem, to jest to zazwyczaj
makaron muszelka, rzadziej
makaron kokardka. W tej wersji przedstawiam zupę
pomidorową z
makaronem muszelka.Zapraszam na moją zupę
pomidorową, ugotowaną na podstawie mojego sprawdzonego setki
razy przepisu.
Potrzebne będą:-
żeberka wieprzowe - około 40 dg (w zależności od tego jaki duży mamy garnek)-
włoszczyzna-
śmietana krem do zup, najlepiej 18%-
koncentrat pomidorowy- 3-4
pomidory (lub
pomidory z puszki)-
sól,
pieprz-
makaron lub
ryżSposób wykonania:1)
Mięso wkładamy do garnka i zalewamy zimną
wodą, a następnie zagotowujemy przez około 30 minut.2) Obraną
włoszczyznę dodajemy do gotujących się
żeberek i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, kolejne 30 minut.3) Po tym czasie dodajemy
koncentrat pomidorowy oraz odparzone i obrane ze skóry, posiekane
pomidory (lub
pomidory z puszki),
sól,
pieprz i gotujemy przez 60 minut na wolnym ogniu.4) Na 20 minut przed końcem wlewamy
śmietanę.5) W zupie zostawiamy
marchew, natomiast wyciągamy
por,
seler i
pietruszkę. Z naszej zupy wyciągamy również
mięso, które jemy na osobnym talerzu z wybranymi dodatkami.6)
Makaron lub
ryż gotujemy osobno, choć jeśli ktoś lubi zupę
pomidorową bardziej gęstą i kleistą, to można wsypać torebkę
ryżu do zupy, na około 15 minut przed końcem gotowania (tak zrobiłem w tym przypadku).Smacznego =)