ßßß Cookit - przepis na Zupa pomidorowa (9)

Zupa pomidorowa (9)

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Bardzo lubię pomidory pod różnymi postaciami. Jem każdego dnia przynajmniej jednego pomidora i i wypijam szklankę soku pomidorowego. Moja sympatia do pomidorów ma również przełożenie na zupy.
Jedną z moich ulubionych zup, o ile nie ulubioną - jest zupa pomidorowa =)
Robię ją o każdej porze roku, zarówno z ryżem, jak i makaronem, choć preferuję z ryżem, jeśli mam ochotę na pomidorową z ryżem, lub z makaronem, jeśli mam ochotę na pomidorową z makaronem. Jeśli robię ją z makaronem, to jest to zazwyczaj makaron muszelka, rzadziej makaron kokardka.
Dziś zapraszam na zupę pomidorową z ryżem, ugotowaną na podstawie mojego sprawdzonego setki razy przepisu.
Potrzebne będą:
- żeberka wieprzowe (w zależności od tego jaki duży mamy garnek)
- włoszczyzna
- śmietana krem do zup, najlepiej 18%
- koncentrat pomidorowy
- 3-4 pomidory (lub pomidory z puszki)
- sól, pieprz
- makaron lub ryż
Sposób wykonania:
1) Żeberka wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, a następnie zagotowujemy przez około 30 minut.
2) Obraną włoszczyznę dodajemy do gotujących się żeberek i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, kolejne 30 minut.
3) Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz odparzone i obrane ze skóry, posiekane pomidory (lub pomidory z puszki), sól, pieprz i gotujemy przez 60 minut.
4) Na 20 minut przed końcem wlewamy śmietanę.
5) W zupie zostawiamy marchew, natomiast wyciągamy por, seler i pietruszkę. Z naszej zupy wyciągamy również żeberka, które jemy na osobnym talerzu z wybranymi dodatkami.
6) Makaron lub ryż gotujemy osobno, choć jeśli ktoś lubi zupę pomidorową bardziej gęstą i kleistą, to można wsypać torebkę ryżu do zupy, na około 15 minut przed końcem gotowania (tak zrobiłem w tym przypadku).
Smacznego =)
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2015/01/zupa-pomidorowa.html