Wykonanie
Bardzo lubię
pomidory pod różnymi postaciami. Jem każdego dnia przynajmniej jednego
pomidora i i wypijam szklankę
soku pomidorowego. Moja sympatia do
pomidorów ma również przełożenie na zupy.Jedną z moich ulubionych zup, o ile nie ulubioną - jest zupa pomidorowa =)Robię ją o każdej
porze roku, zarówno z
ryżem, jak i
makaronem, choć preferuję z
ryżem, jeśli mam ochotę na
pomidorową z
ryżem, lub z
makaronem, jeśli mam ochotę na
pomidorową z
makaronem. Jeśli robię ją z
makaronem, to jest to zazwyczaj
makaron muszelka, rzadziej
makaron kokardka.Zapraszam do lektury przepisu, który znajduje się pod zdjęciami i zachęcam do samodzielnego przygotowania, ponieważ naprawdę warto! =)Moja zupa pomidorowa z
ryżem =)
Moja zupa pomidorowa z
makaronem kokardka =)
Żeberko wieprzowe z zupy =)
Składniki:-
żeberka wieprzowe (w zależności od tego jaki duży mamy garnek)-
włoszczyzna-
śmietana krem do zup, najlepiej 18%-
koncentrat pomidorowy- 3-4
pomidory (lub
pomidory z puszki)-
sól,
pieprz-
makaron lub
ryżSposób wykonania:
Żeberka wkładamy do garnka i zalewamy
wodą, a następnie zagotowujemy przez ok. 20 min. Obraną
włoszczyznę dodajemy do gotujących się
żeberek i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, kolejne 30 minut. Po tym czasie dodajemy
koncentrat pomidorowy oraz odparzone i obrane ze skóry, posiekane
pomidory (lub
pomidory z puszki),
sól,
pieprz i gotujemy przez 40 minut. Na 20 minut przed końcem wlewamy
śmietanę. W zupie zostawiamy
marchew, natomiast wyciągamy
por,
seler i
pietruszkę. Z naszej zupy wyciągamy również
żeberka, które jemy na osobnym talerzu z wybranymi dodatkami.
Makaron lub
ryż gotujemy osobno.A po obiedzie - oczywiście obowiązkowa łyżka
tranu =)Smacznego =)