ßßß Cookit - przepis na Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię pomidory pod różnymi postaciami. Jem każdego dnia przynajmniej jednego pomidora i i wypijam szklankę soku pomidorowego. Moja sympatia do pomidorów ma również przełożenie na zupy.
Jedną z moich ulubionych zup, o ile nie ulubioną - jest zupa pomidorowa =)
Robię ją o każdej porze roku, zarówno z ryżem, jak i makaronem, choć preferuję z ryżem, jeśli mam ochotę na pomidorową z ryżem, lub z makaronem, jeśli mam ochotę na pomidorową z makaronem. Jeśli robię ją z makaronem, to jest to zazwyczaj makaron muszelka, rzadziej makaron kokardka.
Zapraszam do lektury przepisu, który znajduje się pod zdjęciami i zachęcam do samodzielnego przygotowania, ponieważ naprawdę warto! =)
Moja zupa pomidorowa z ryżem =)
Moja zupa pomidorowa z makaronem kokardka =)
Żeberko wieprzowe z zupy =)
Składniki:
- żeberka wieprzowe (w zależności od tego jaki duży mamy garnek)
- włoszczyzna
- śmietana krem do zup, najlepiej 18%
- koncentrat pomidorowy
- 3-4 pomidory (lub pomidory z puszki)
- sól, pieprz
- makaron lub ryż
Sposób wykonania:
Żeberka wkładamy do garnka i zalewamy wodą, a następnie zagotowujemy przez ok. 20 min. Obraną włoszczyznę dodajemy do gotujących się żeberek i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, kolejne 30 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz odparzone i obrane ze skóry, posiekane pomidory (lub pomidory z puszki), sól, pieprz i gotujemy przez 40 minut. Na 20 minut przed końcem wlewamy śmietanę. W zupie zostawiamy marchew, natomiast wyciągamy por, seler i pietruszkę. Z naszej zupy wyciągamy również żeberka, które jemy na osobnym talerzu z wybranymi dodatkami. Makaron lub ryż gotujemy osobno.
A po obiedzie - oczywiście obowiązkowa łyżka tranu =)
Smacznego =)
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/01/zupa-pomidorowa.html