Wykonanie
Cześć =)
Chili, to potrawa wywodząca się z Teksasu, której nauczyła mnie moja przyjaciółka Agnieszka, mieszkająca w południowych Stanach Zjednoczonych, prowadząca ze mną ten blog.Jest to danie bardzo ostre i esencjonalne, które spełni kulinarne oczekiwania tych, którzy lubią kuchnię amerykańska, meksykańska czy hiszpańską.Oryginalny przepis tej potrawy znajduje się tutaj: kowbojskie
chili .
Chili można podawać na różne sposoby: w postaci potrawki/zupy, a także z
ziemniakami,
makaronem czy
ryżem.Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania
chili, ponieważ naprawdę warto!Moje
chili w postaci potrawki:
Moje
chili z
makaronem:
Moje
chili z
ryżem:
Potrzebne będą:- 500g
mielonego mięsa wołowego- 2 puszki
czerwonej fasoli (około 500g)- puszka
kukurydzy- puszka
pomidorów w kawałkach- 4 ząbki
czosnku- 2
cebule-
papryczka chili- 2 łyżki
masła lub
oliwy z oliwek- 2
zielone papryki- pół szklanki
piwa- łyżeczka
chili, łyżeczka
ostrej papryki, łyżeczka
soliSposób wykonania:1)
Cebule,
czosnek i
papryczkę chili drobno siekamy, po czym podsmażamy na rozgrzanym na patelni tłuszczu.
2) Następnie dodajemy
mięso, rozdrabniamy je i smażymy całość przez kilka minut.
3) Dodajemy
przyprawy:
sól,
paprykę oraz
chili i zagotowujemy przez chwilę.
4) Całość przekładamy do garnka, a następnie dodajemy
paprykę,
pomidory razem z
sokiem, pół szklanki
piwa, wszystko mieszamy i gotujemy około 20-30 minut, z lekko uchyloną pokrywką.
5) Po tym czasie dodajmy odsączoną
fasolę i
kukurydzę, po czym gotujemy przez kolejne 15 minut. W miarę potrzeby można dodać trochę
wody.
6) Ewentualne dodatki gotujemy osobno.
Smacznego =)