Wykonanie
Obiad dla łasuchów
SKŁADNIKI:500 g
mielonego mięsapuszka krojonych
pomidorów1 puszka
czerwonej fasolipuszka
kukurydzyzielona paprykacebula2 ząbki
czosnkusól,
pieprz,
papryka ostraPurée
kalafiorowo-
marchewkowe-
selerowekalafior (ja miałam mrożone różyczki)2
marchewkipół
selerasól,
pieprz,
masłoPurée
kalafiorowo-
marchewkowe-
selerowe:
kalafiora podzielić na różyczki,
marchewki i
seler obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Ugotować do miękkości na parze. Dodać
masło i rozgnieść praską do
ziemniaków, w razie potrzeby doprawić .Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć pokrojoną w kostkę
cebule, dodać szczyptę
soli i szczyptę
cukru, mieszając smażyć przez około 2 - 3 minuty, na koniec dodać sprasowany
czosnek.
Dodać
mięso i na większym ogniu obsmażyć ze wszystkich stron, w międzyczasie doprawić
solą,
pieprzem, słodką i
ostrą papryką. Dodać
pomidory. Gotować przez około 25 minut aż
sos pomidorowy zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić
solą i
pieprzem.Dodać odsączoną
fasolę oraz
kukurydze i gotować jeszcze przez około 2 minuty.
Do naczynia żaroodpornego wyłożyć farsz z patelni . Przykryć purée ziemniaczano-
kalafiorowym. Zapiekać przez około 20 minuty aż brzegi delikatnie się przyrumienią.
Smacznego !!!