Wykonanie
Cześć =)
Wątróbki na parze, to potrawa bardzo prosta, bardzo zdrowa, a przede wszystkim bardzo smaczna. Nie od dziś wiadomo, że
wątróbka ma wiele zalet.Należy wspomnieć, że
wątróbki przyrządzone w ten sposób, mają zupełnie inny smak niż te smażone na patelni przy użyciu tłuszczu.
Wątróbki, które przedstawiam poniżej ugotowałem na parze w parowarze wraz z
ziemniakami i podałem z
ogórkiem kiszonym.Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania
wątróbek na parze, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą (dla 2 osób):-
wątróbki drobiowe (około 400g)-
ostra papryka-
sól,
pieprz-
zioła prowanasalskie- kilka
ziemniaków- ulubione warzywaSposób wykonania:1)
Wątróbki myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na kawałki. Przyprawiamy
ziołami,
papryką i
pieprzem.2)
Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki.3) Całość wkładamy do parowaru (do osobnych kieszeni).4)
Ziemniaki parujemy około 20-25 minut, natomiast
wątróbki 15 minut, po czym przyprawiamy
solą i parujemy przez kolejne 5 minut.Smacznego =)