Wykonanie
Cześć =)
Kurczak po portugalsku, to jedna z moich ulubionych potraw. Jej tajemnica leży w ostrości i kompozycji przypraw oraz prawidłowo przyrządzonym sosie.
Suma tych rzeczy
daje niesamowity aromat i doznania smakowe.
Kurczak po portugalsku w tym wykonaniu, to gratka dla miłośników potraw trochę ostrzejszych, ponieważ oparta jest ona na
ostrej papryce oraz
chili, których smak łagodzą nam
pomidory. Idealnie w całość wkomponowuje się
curry .Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania
kurczaka po portugalsku, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą (2-3 porcje)- 3
piersi kurczaka- 5
pomidorów- 1
cebula-
papryczka chili-
ostra papryka-
curry-
pieprz- 3 ząbki
czosnku- sos
piri piri (w tej wersji nie ma sosu
piri piri)-
ryżSposób wykonania:1)
Piersi kurczaka kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na patelni podlanej
oliwą.2)
Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, po czym kroimy w kostkę.3)
Cebulę,
czosnek i
papryczkę chili siekamy w drobne kawałki.4) Rondel podlewamy
oliwą, podgrzewamy, a następnie dodajemy
cebulę,
czosnek,
papryczkę chili i
pomidory.5) Podsmażamy, po czym dodajemy po płaskiej łyżeczce:
curry,
ostrej papryki i
pieprzu.6) Kiedy sos zgęstnieje - do całości dodajemy pokrojonego
kurczaka i dusimy ok. 15 minut.7)
Ryż gotujemy osobno.
Smacznego =)