Wykonanie
Cześć =) Dziś chciałbym przedstawić bardzo ciekawy pomysł na potrawę, która jest alternatywą dla tradycyjnego wykonania faszerowanych
papryk, pieczonych zazwyczaj z
mięsem mielonym, a mianowicie
papryki faszerowane
soczewicą,
salami i
cukinią. Danie to wykonałem podczas mojej ostatniej wizyty u rodziny.Potrawa ta idealnie nadaje się zarówno na obiad, zwłaszcza letni, jak i kolację.Zachęcam wszystkich do samodzielnego wykonania pieczonych, faszerowanych
papryk w ten sposób, ponieważ naprawdę warto!

Potrzebne będą:- 200g
soczewicy- 80g
salami- 400g pokrojonych w kostkę
pomidorów (bez skóry)- mała
cebula- 2 ząbki
czosnku- 1/2 łyżeczki suszonej
bazylii- 500-600g
papryki-
sól,
pieprz- 125g
cukinii (około 2 sztuki)-
olej-
natka pietruszkiSposób wykonania:1)
Soczewicę płuczemy, zalewamy zimną
wodą, lekko solimy i gotujemy przez 15-20 minut.2) Posiekaną
cebulę szklimy, dodajemy pokrojone
salami i kawałki
cukinii, smażymy 2-3 minuty, dokładamy 2 łyżki krojonych
pomidorów, po czym mieszamy z odcedzoną
soczewicą i przyprawiamy
solą.3) Pozostałe
pomidory mieszamy z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem i
bazylią, po czym wkładamy na dno naczynia żaroodpornego.4)
Papryki przecinamy na pół, usuwamy nasiona, a następnie faszerujemy farszem z patelni.

5) Faszerowane
papryki pieczemy przez około 50 minut, przez pierwsze 30 minut pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, a przez drugie 20-30 minut bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Przed podaniem posypujemy
natka pietruszki i polewamy
pomidorami z dna naczynia.

Smacznego =)