Wykonanie
Cześć =) Duszona
wołowina, to jedna z moich ulubionych potraw, którą jadłem podczas mojej ostatniej wizyty u babci Krysi i dziadka Czesława w Bydgoszczy.Danie to spodobało się również Agnieszce, która postanowiła stworzyć przepis i zrobić samodzielnie taką
wołowinę, a następnie stwierdziła, że "to taki babciowy smak pysznego, domowego jedzenia".Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania duszonej
wołowiny w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!
Duszona
wołowina w wykonaniu Agnieszki:
Potrzebne będą (na 4 porcje):-
olej rzepakowy-
mąka- ok. 700g
wołowiny z udźca pokrojonej w plastry lub jak na gulasz- 2
listki laurowe- ok. 200ml
wody (lub nieco więcej)-
sól i
pieprz-
papryka i/lub
gałka muszkatołowa- 3-4
kiszone ogórki pokrojone w plastrySposób wykonania:1) Na patelni podgrzewamy
olej2)
Mięso oprószamy
mąką.3) Podsmażamy kawałki
mięsa (w dwóch turach) z obu stron na dużej przykrywanej patelni, do lekkiego przyrumienienia.4) Podlewamy
wodą, dodajemy
listki laurowe, zagotowujemy i zeskrobujemy ew. resztki
mąki, które przywarły do patelni.5) Przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok. 60 minut.6) Dodajemy
przyprawy oraz
ogórki kiszone i gotujemy kolejne 30 minut.Tak przygotowaną duszoną
wołowinę podajemy z
kartoflami.
Smacznego =)Maciek / Agnieszka