ßßß Cookit - przepis na Penne z pesto rosso, boczkiem i tuńczykiem

Penne z pesto rosso, boczkiem i tuńczykiem

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Proste dania makaronowe, to idealne wyjście alarmowe z sytuacji, gdy nie ma czasu ani na zakupy, ani na gotowanie. Wystarczy względnie zaopatrzona spiżarka, trochę wyobraźni i mamy pożywne danie na stole w kilkanaście minut. Zależnie od stanu posiadania i nastroju, można łączyć dowolne gotowe sosy ze słoików, jak użyte w tym przepisie pesto z suszonych pomidorów z dowolnymi konserwowanymi warzywami, lub, jak w tym przypadku, tuńczykiem. Pesto to bardzo skoncentrowana, esencjonalna pasta na bazie oliwy z oliwek. Wystarczy mała ilość, aby pokryć sporą porcję makaronu. W tym przepisie użyte zostało pesto rosso, którego receptura pochodzi z Sycylii. W jego skład wchodzą pomidory suszone w słońcu, oliwa i migdały. To jedno z dwóch najbardziej popularnych tradycyjnych włoskich pesto. Drugi rodzaj to zielone pesto z bazylii, orzeszków pini, oliwy i sera pochodzące z Genui - pesto genovese .
Bardzo dobrym dodatkiem do tego typu dań makaronowych, wzbogacającym zestaw w witaminy, byłyby np. brokuły gotowane na parze, lub sałata z sosem vinaigrette.
Potrzebne będą (na 2 porcje)
- makaron penne (około 200g)
- 2 plastry wędzonego boczku
- puszka tuńczyka
- 5-6 czubatych łyżeczek pesto rosso
- pieprz
Sposób wykonania:
1) Makaron gotujemy według wskazówek zawartych na opakowaniu.
2) Plastry boczku kroimy w kostkę, na następnie podsmażamy na patelni.
3) Gdy boczek będzie już usmażony, na patelnie nakładamy ugotowany makaron, pesto oraz tuńczyka, przyprawiamy pieprzem, po czym wszystko dokładnie mieszamy i podgotowujemy przez około 3 minuty na wolnym ogniu.
Smacznego =)
Maciek / Agnieszka
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2015/03/penne-z-pesto-rosso-boczkiem-i.html